Kış Kampı ile Karlı Manzaraların Keyfini Çıkarın. Çoğumuza kışın kamp yapmak imkansız yada aşırı ekstrem gibi gelebilir. Daha önce kamp deneyiminiz varsa, doğru donanıma sahipseniz ve gerekli planlamaları da yaptıysanız harika bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Kış kampları, yer ve ekipmanlar doğru planladığında ve gerekli tedbirler de alındığında bahar ve yaz kamplarından daha keyifli olabiliyor. Yaz kampçılığından farkı; daha fazla ekipman gerektiriyor olmasıdır.
Öncelikle gideceğiniz yerin konumunu mutlaka yakınlarınızla paylaşmanızı tavsiye ediyoruz. Kış kampında her şeye hazırlıklı olmalısınız. Kış kampı için en önemli nokta şüphesiz kamp yeri seçimidir. Yeni başlayan biriyseniz, ulaşımı kolay bir yer seçin ve tek gecelik bir gezi planlayın. Böylece beklenmedik bir durumla karşılaşırsanız daha kolay bir çözüm yolu bulabilirsiniz.
Karda kamp yapmanın tadı ve eğlencesi farklıdır. Denemeye karar verdiyseniz, neler yapmanız gerektiğini ve kampa çıkmadan önce aklınızda bulundurmanız gereken önerilerimizi sizler için listeledik.
- Kampa çıkmadan önce mutlaka plan yapın.
- Gittiğiniz bölgenin hava durumuna bakın.
- Isınmak için yeterince yakacağınız olduğundan emin olun. Her ihtimale karşı odun bulabileceğiniz bir bölge seçmeniz bu konuda size kolaylık sağlayacaktır.
- Su kaynağına yakın olmak size avantaj sağlar. Kar eritmek zorunda kalmazsınız.
- Açık alanlar, rüzgar ve fırtınaya daha elverişli olduğundan kamp yeri için açık alanları seçmeyin.
- Karda kamp için uygun malzeme listesi hazırlayın.
- Pamuklu giysilerden mümkün olduğunca kaçının. Bunun yerine sentetik veya merinos yünü taban katmanlarını tercih edin. Yün, sizi sıcak tutan ve ısıyı hapseden mükemmel bir malzemedir, bu da onu nemli koşullar için mükemmel bir seçim haline getirir.
- Karlı patikalar için sağlam zemin tutuşu olan su geçirmez botlar giyin.
- El ve ayak parmak ısıtıcı paketleri, parmakları ve ayakları sıcak tutmanın mükemmel yoludur.
Kamp yerinizi ayarlayın:
- Çadır alanınızdaki karı temizlemek için küçük bir kürek gerekebilir, yanınıza almayı unutmayın.
- Rüzgardan korunmanıza yardımcı olması için çadırınıza karda bir alan kazın. Bu şekildeki düz zemin uyku yüzeyi sağlar ve geceleri kara batmazsınız.
- Kamp alanınızı organize etmek için kar küremesi yapmanız gerekecektir. Bu zamanı hesaplamayı unutmayın. Karanlığa yakalanmamak için gün batımından en az bir buçuk saat önce hazırlanmaya başlayın.
- Dört mevsimlik bir çadır kullanın.
- Geceleri kar yağması ihtimaline karşı dışarıda kalacak her şeyi örtmek için bir muşamba getirin.
- Çadır yerinizi seçerken karla kaplı ağaç dallarının altında kalmadığınıza emin olun.
Yemek Zamanı:
- Su ihtiyacınız için kar eritip kullanabilirsiniz. Bunun için fazladan yakıt getirmeyi unutmayın. Gaz sobaları dondurucu soğuklarda iyi çalışır.
- Hazırlanması hızlı ve kolay hazırlanan yiyecekler tercih edin. Sadece sıcak su ekleyerek hazırlanan dondurulmuş ya da kurutulmuş yiyecekler iyi seçim olacaktır.
Ateş Yakmak:
- Yeterince odununuz olduğundan emin olun. Kışın ne kadar soğuk olabileceğini bilemezsiniz, soğuğu hafife almayın!
- Ateş yakmayı planlıyorsanız; ateş başlatıcılar, tahta, kağıt ve ekstra çakmak almayı unutmayın.
- Kamp alanınız park alanından veya patikadan uzaktaysa, odunlarınızı ve malzemelerinizi taşımak için yanınızda bir kızak bulundurun.
- Kar eridiğinde ateşinizin çökmemesi için karda bir delik açın.
Kış Kampı, Sıcak bir uyku için önerilerimiz:
- Sadece üstte değil, altta katman yapın: Havalar soğuduğunda kilim, battaniye ve kışlık uyku tulumunu listeye dahil etmeye başlamanız bir kamp formalitesidir. Ancak her şeyi üst üste yığmak her zaman akıllıca olmayabilir. Yerden ne kadar ısı kaybedebileceğinizi hafife almayın. Soğuk toprak, gece boyunca ısınızı emer. Bunu için iyi bir rulo mat çok önemlidir.
- Uyku tulumunuzu sallamayı unutmayın: Çoğu uyku tulumu, vücudunuzdan emilen ısıyı hava ceplerine hapsederek tutar ve ardından sizi iyi bir şekilde izole eder. Bu nedenle maksimum yalıtımı elde etmek için kullanmadan önce iyice sallayın. Bunu yapmak için tulumun yan fermuarını kapatın ve baş kısmını sallayarak tulum içine hava girmesini ve dolgu malzemesini kabartmasını sağlayabilirsiniz. Çok fazla kıyafetiniz varsa, tulumun astarına baskı yaparak sıkıştırabilir ve yalıtımın etkisini azaltabilir.
- Tüm kıyafetlerinizle uyumayın: Önemli olan yattığınızda rahat ve sıcak kalmaktır. Uyku tulumunun yalıtımına engel olmayacak şekilde kalın giyebilirsiniz. Böylece daha fazla yalıtım sağlayabilir ve daha sıcak uyuyabilirsiniz. Yalnız, elinizdeki tüm kıyafetleri giymeyin. Üst üste giyilmiş kıyafetler uyku tulumunuzun içindeki yalıtım malzemesini sıkıştırarak yalıtım sağlamasını önleyecek kadar kalın olduğunda fayda yerine zarar verir. Dar olan bir tuluma termal üst, polar ceket ve mont ile girerseniz bu tulumun yeterince kabarmasına engel olur ve ısı yalıtımını azaltır.
- Başınızı uyku tulumunuzun içine sokmayın: Doğal olarak, önce omuzlarınızı uyku tulumunun içine sokarsınız, sonra başınızı, sonra da dipte olana kadar içeriye doğru geri çekilmeye başlarsınız. Yine de tulumunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için yüzünüzü açık tutun. Kendinizi uyku tulumu içine hapsederseniz, nefesinizdeki nem uyku tulumunuzun içinde yoğunlaşmaya başlayacak, nemli hale getirecek ve yalıtım etkisini bozacaktır. Baş ve boyun bölgesi çok hızlı ısı kaybedilen bölgelerdir. Genel olarak uyku tulumlarının daha zayıf olduğu noktalardır. Bu yüzden de uyurken bere ya da kar maskesi kullanmanız daha iyi ısınmanıza yardımcı olacaktır.
- Doğru boyda bir çadır ve uyku tulumu alın: Hepimiz rahatlığı ve büyük aile çadırlarını severiz ancak kış kampı söz konusu olduğunda büyüklük algısı değişir. Çadırlar yalıtım sürecinin önemli bir parçasıdır bu nedenle daha küçük alan daha iyidir. Sıcaklığınızı çok daha iyi hapseder. Aynı şey uyku tulumunuz için de geçerlidir.
- Uyku tulumunuzun içine el ısıtıcı paketleri koyun: Bir su şişesinin içine birkaç el ısıtıcı paketi koyun ve yatmadan hemen önce uyku tulumunuzun içine yerleştirin. Sıcak su şişesine göre daha pratik ve kolaydır. El ısıtıcı paketlerini outdoor mağazalarından kolayca temin edebilirsiniz.
- Lityum pil kullanın: Lityum piller, soğuk koşullarda daha iyi performans gösterir ve ayrıca alkalin veya NiMh pillerden daha düşük bir sıcaklıkta çalışmaya devam eder. Bunun yanı sıra daha uzun süre dayanırlar ve daha hafiftirler. Kış kampları için mükemmel pillerdir. Lityum piller yaygın olarak kullanıldığı için çok kalay temin edebilirsiniz.
- Eşyalarınızı tersine çevirin: Dondurucu olabilecek koşullarda uyuyorsanız mutlaka önceden planlayın. Eşyalarınızın donabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Kabınızı, sobanızın yakıtını ve suyunu ters çevirin. Buz yukarıdan aşağıya doğru oluşur. Elbette en ideali donabilecek her şeyi yalıtımlayarak korumaya almanızdır.
*Kamp Malzemeleri Listesi, Mutlaka olması gerekenler
- Nakit para
- Kredi veya banka kartı
- Cep telefonu
- Dolu bir yakıt deposu
Kamp ve mutfak gereçleri
- Sırt çantası
- Çadır
- Uyku tulumu
- Uyku bandı
- Ocak ve yakıt
- Tencere ve tutacak
- Mutfak eşyaları
- Tabaklar ve bardak
- Su arıtma veya filtre
- Hidrasyon sistemi veya su şişeleri
- Yemek + kahve
- Çakmak veya su geçirmez kibrit ve ateş başlatıcı
- Dağcı ipi
Güvenlik için
- İlk yardım kiti
- Bıçak
- Düdük
- Tamir takımı ve çok amaçlı alet
- Rota rehberi ve harita
- GPS / pusula
- Far veya el feneri + piller
- Güneş kremi
- Güneş gözlüğü
Giysiler (sıcak koşullar)
- Fitil t-shirt
- Uzun kollu gömlek
- Pantolon veya şort
- İç çamaşırı
- Güneş şapkası
- Yürüyüş çorapları ve astarlı çoraplar
- Yürüyüş botları
Ek giysiler (serin veya ıslak koşullar)
- Yalıtımlı üst veya ceket
- Yağmurluk pantolon ve ceket
- Temel katman üst ve alt
- Bere, kar maskesi
- Eldivenler
- Tozluk
Kişisel öğeler ve eklemeler
- Trekking Batonları
- Diş fırçası ve tuvalet malzemeleri
- Tuvalet kağıdı
- Biyolojik olarak parçalanabilen sabun
- Havlu paketi
- Böcek kovucu / böcek geçirmez gömlek veya şapka
- Sandalet veya kamp ayakkabısı
- Kulak tıkacı
- Güneş kremi
- Anti bakteriyel mendiller
- Güvenlik teçhizatı
- İpli kamp çantası
- Yağmur geçirmez sırt çantası
- Dürbün
- Kamera
İlk Yardım
- Pamuk
- Sargı bezi
- Gazlı bez
- Ateş ölçer
- Termometre
- Aspirin
- Antihistaminikler
- Böcek sokması kremi
- Yanık kremi
- Bandajlar
- Yara bandı
- Antiseptik mendiller
- Anti bakteriyel merhemler
Ekoterapi, İnsan-Doğa Arasındaki Karşılıklı Şifa