11 Aralık 2023
No menu items!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaOutdoorKampKampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları

Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları

Doğada rahatça bulunabilen birkaç bitki ve çiçek ile kamp ateşinde çay demleyerek keyfinize keyif katabilirsiniz.

Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları, Doğada rahatça bulunabilen birkaç bitki ve çiçek ile kamp ateşinde çay demleyerek keyfinize keyif katabilirsiniz.

Doğanın kucağına kurduğunuz bir kampta en keyifli anlar yakılan kamp ateşinin başında yaşanır. Sohbetler muhabbetler… Hava soğuksa buna en güzel eşlik edecek olan şey bir kupa dolusu sıcacık mis kokulu bir bitki çayıdır. Birde imkânınız ve bitki çeşitliliği varsa ellerinizle toplayıp tazecik kamp ateşinde de demleyebileceğiniz çaylar vardır. İmkanınız buna el vermiyorsa da kurutulmuş olanlarından faydalanabilirsiniz.

Doğada rahatça bulunabilen birkaç bitki ve çiçek ile kamp ateşinde çay demleyerek keyfinize keyif katabilirsiniz.

Bitki çaylarının demlenmesi aşağı yukarı benzerdir. Bazılarının tatları ve aromalarını daha içilir yapmak için içine bal ve limon da ilave edebilirisiniz. Hatta bu bitkileri karışım halinde hazırlayabilirsiniz.

  • Çam İğnesi Çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları - Çam iğnesi çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları – Çam iğnesi çayı

Orman kamplarında en çok demlenen çaylardan birisidir. Belgesellerde de rastlarsınız. Genellikle Şubat ve Mart aylarında çam ağaçlarının dal uçlarındaki açık renkli kısımlarından toplayarak yapmanız gerekir. Aksi halde çok acı bir çay olabilir.

Çam iğnesi çayı sıcak suda bekletme veya kaynatma yöntemiyle demlenebilir. Asıl aroma tadına ulaşmak için, vaktiniz de varsa bir miktar suda 1-2 gün beklettikten sonra üzerine su ekleyerek yaklaşık 10-15 dakika kaynatarak içilebilir.

Bulunduğunuz bölgede ve mevsimde ardıç ve papatya varsa karışma eklediğinizde daha lezzetli bir tat elde etmek te mümkün. Kamp ateşinde çay olarak mutlaka çam iğnesi çayını deneyin deriz.

  • Isırgan Otu Çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları - Isırgan otu çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları – Isırgan otu çayı

Doğada çok fazla rastlayabileceğiniz ısırganın faydaları say say bitmez. Isırgan çayı demleme konusunda da çok fazla bilgi varken en sağlıklı olanı; bir fincan çay için kurutulmuş bir çay kaşığı ısırgan otunu kaynamış suyun içinde yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra içmektir.

 

 

  • Kekik Çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları - Kekik çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları – Kekik çayı

Mis kokulu dağ kekiğinin çayını demlemek oldukça basittir. İster toplar toplamaz, isterseniz de kurutup ta demleyebilirsiniz.

Doğadan taze bir şekilde toplarsanız, ufak parçalara ayırdığınız kekiği kaynar suyun içine atıp en fazla 20 dakikaya kadar bekletip tüketebilirsiniz.

Kurutulmuş olarak yapacaksanız eğer, yine özünü kaybetmemesi adına kaynamış bir suyun için 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekiği atıp 10-15 dakika bekletilip içebilirsiniz.

  • Papatya Çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları - Papatya Çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları – Papatya Çayı

Papatya çayı, papatyanın çiçeğinin toplanması ile yapılır. Kurutulmuş olarak demlenirse daha yoğun aroma vermektedir bu yüzden daha çok tercih edilir. Kaynamış bir suyun içine 2-3 yemek kaşığı papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynamış su ekleyerek 4-5 dakika demlemeniz yeterli olacaktır.

 

  • Ihlamur Çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları - Ihlamur Çayı
Kampta Yapabileceğiniz Doğal Bitki Çayları – Ihlamur Çayı

Mis kokulu ıhlamur ağaçlarından toplayacağınız çiçekler sayesinde hem sağlıklı hem de lezzetli bir çay yapmanız mümkün.

Bir tutam miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökerek ve bunu 10 dakika süreyle demleyerek içebilirsiniz.

Kış aylarında bal ve limon ile karıştırılarak içilen ıhlamur çayları sağlık açısından oldukça faydalıdır.

  • Kuşburnu Çayı

Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek kamp ateşinde 10-15 dakika kadar kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.

 

  • Karabaş Otu (Yabani Lavanta) Çayı

Karabaş otu çayını, taze veya kurutulmuş bitkiden hazırlamanız mümkündür. Taze bitkiden yapılan çayın biraz daha demlenmesi gerekir.

Bir tatlı kaşığı karabaş otu ya da iki çay kaşığı kadar karabaş tohumu kaynamaya devam eden bir bardak ölçüsündeki suya atılır. 7 dakika boyunca kaynatılır. Dört, beş dakika kadar da demlenmeye bırakır.

  • Sarı Kantaron

Bu çayı da diğerleri gibi bitkinin kurutulmuş yapraklarından, tohumundan veya kabuğundan demleme usulüyle hazırlamak mümkündür. Bir miktar kurutulmuş bitki yaprağı, kaynamış suyun içine atılarak ve 5-10 dakika kadar bekleterek demlenir.

 

  • Ardıç Çayı 

Ardıç ağacının bitkilerinden elde edilen ardıç çayı, tarih boyunca çeşitli tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Meyvenin tanesi ile hazırlanır. Kuru meyveleri kaynar suyun içine atıp 10-15 dakika demlendirmek yeterlidir. 1-2 yemek kaşığı ardıç yaprağı ile hazırlanacak bir çayda, günlük C vitamini ihtiyacınızın ortalama %10’unu karşılamaktadır. Bu çay, ayrıca antioksidanların da iyi bir kaynağıdır.

 

  • Melisa Çayı

Limon otu olarak da bilinen melisa bitkisi, günümüzde sıklıkla çay olarak tüketilmektedir. Melisa bitkisinin toplanıp demlenmesi ile elde edilen çay, kokusu ve yapısı ile diğer bitki çayı çeşitlerinden ayrılır. İçimi çok daha aromatik ve hoştur.

Melisa çayının yapımı da oldukça kolaydır. Bir iki tutam bitkiyi kaynamış suya atıp 5-10 dakika kadar demlemeniz yeterlidir.

 

NOT:

*** Bitki çaylarının aşırı tüketimi sağlık açısından zararlı olabilir, kafi miktarda tüketin.

*** Daha önce denemediğiniz bitkilerin, alerji durumlarını göz önüne almanız gerekir.

*** Birçok bitki ve çiçek çeşidi birbirine benzeyebilir. Tecrübesi olanlardan destek alın, emin olmadığınız bitkilerin çayını içmeyin.

Rekreasyon ve Doğa Sporları

 

İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

SON EKLENENLER

Recent Comments