Karavan bakımı hizmetine ek olarak, onu yıl boyunca en iyi durumda tutmak için kendi başınıza halledebileceğiniz birçok iş bulunuyor. Kendinizin yapabileceği bazı bakımları sizler için derledik.
- Duman ve CO detektörlerindeki pilleri düzenli olarak kontrol edin ve gerektiğinde değiştirin.
- Her yolculuk öncesi lastik basınçlarını kontrol edin (yedek lastiği unutmayın).
- Lastiklerinizin yaşına dikkat edin. Lastiklere baktığınızda, lastik duvarında küçük bir pastilde yazılı tarihi bulacaksınız. Üzerinde iki rakam bulunur; üretim haftasını ve yılını gösterir. Örneğin, “11.18”, lastiğin 2018 yılının 11. haftasında üretildiği anlamına gelir. Lastiklerinizi 5 ila 7 yaşına geldiğinde, diş aşınmamış olsa bile değiştirin.
- Lastiğin iç ve dış duvarlarında herhangi bir çatlak veya hasar belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Özellikle de daha önce bir kaldırıma takıldıysanız veya bir çukura ya da yolda sert ve sivri bir cisme çarptıysanız bunu mutlaka yapın.
- Lastik diş derinliğini kontrol edin; 1,6 mm yasal minimum değerdir, ancak makul bir minimum olarak 3 mm’yi öneririz.
- Eğer şasi ve bağlantı parçalarında yüzey hasar görmüş veya aşınmışsa yüzey korozyonuna karşı dikkat edin
- Ocak brülörlerinizin hızlı ve temiz bir şekilde ateşlenip yandığından emin olunuz.
- Su girişinin ilk belirgin işareti nemli veya küf kokusu olabilir.
- 12V elektrik sorunlarınız varsa ve akünüz beş yıldan daha eski ise, değiştirmeyi düşünün. Akü terminal bağlantılarının sıkı olduğundan emin olun.
- Aksam üzerindeki hareketli parçalar, el freni kablosu, köşe sabitleyiciler ve motor taşıyıcıları gibi aksesuarların arasındaki erişimi kolay noktaları düzenli olarak yağlayın.
- Regülatöre giden gaz borusu her 10 yılda bir değiştirilmelidir. Üretim tarihi borunun üzerine basılıdır.
- Kilitlere pas sökücü püskürtmek, kilitlerin yağlanmasını sağlar ve içeri su girmesini engeller. En azından sezon başında ve sonunda sprey yağlayıcı uygulayın. İnce tüp aplikatörlü kutular, kilitlerde kullanım için idealdir.
- Bir hız tümseğinde veya feribot rampasında karavan destek tekerleğini vurduysanız, hasar görmediğinden emin olun.
-
Karavan yıkamalarından sonra tüm kauçuk kapı ve pencere contalarına silikon sprey uygulayarak bir bez yardımıyla silin.
- Pencere contaların etrafındaki kir ve pislikleri temizleyin, çünkü bunlar büyüyebilir ve sonunda contaya zarar verebilir.
- Karavan çeki demirini temiz tutun. Pas ve gres, çeki demiri dengeleyicinize zarar verir. Hareket ettirirken korkunç bir gıcırdama sesine neden olabilir. *Çeki demiri stabilizatörleri, karavan ile arabanın tamponu arasında yeterli mesafe olmasını sağlamaya yardımcı olduklarından, genellikle karavanlarda bulunur.
- Tuvalet kaseti contasını düzenli olarak silikon yağlayıcı (veya zeytinyağı) ile hafifçe kaplayın.
- Buzdolabı havalandırmasının temiz tutulduğundan ve çevresinde iyi havalandırma olduğundan emin olun.
- Tüpünüzü değiştirirken, her şeyi doğru şekilde sıktığınızdan emin olmak için bir LPG kaçak dedektörü spreyi kullanınız. Bağlantıların üzerine püskürtün, gaz kaçağı varsa kabarcıklar çıkacaktır.