Çilek Yaprağı Çayı, Bahar ve yaz aylarında severek yediğimiz sevimli mi sevimli çileğin o tatlı tadının yanında bir başka faydası da yaprağında saklı.
Çileğin antioksidanlar ile yüklü olduğunu hepimiz biliyoruz ama yapraklarının da antioksidanlar açısından zengin olduğunu pek çoğumuz bilmiyoruzdur. Çilek yapraklarından çay yaparak, sayısız sağlık faydasından yararlanabilirsiniz.
Çileğin yaprakları da gizli şifa kaynağıdır ve birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Çilek yaprağının tadı hafif ekşimsidir. Kurutularak kullanıldığı gibi, taze olarak da kullanılması mümkündür. Tehlikesiz ve etkili bir bitkidir.
Çilek yaprakları uzun yıllardan beri geleneksel tıpta kullanılıyor. Sıklıkla eklem ağrısı ve ishali hafifletmek için faydalı. Bazen de cilt enfeksiyonlarıyla baş etmek, solunum problemlerini hafifletmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için de kullanılıyor.
Çilek Yaprağının Özellikleri
Tanen, Pedunculagin, Agrimoniin, Procyamidin B-3, Ellagitannin ve Catechin Flavonidler ve Chlorogenasit içerir.
Çilek yaprağının tadı hafif ekşimsidir. Kurutularak kullanıldığı gibi taze olarak da kullanımı mümkündür.
Çilek Yaprağı Faydaları
- Antioksidan özelliği olan çilek yaprağı çayı, kanı temizleyerek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Bağırsaklaraysa oldukça faydalıdır. Kabızlık, bağırsak iltihabı, bağırsak kurtlarına ve bağırsak gazlarına çok iyi gelmektedir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır. İshal kesici özelliği bulunmaktadır.
- Karaciğeri koruyarak karaciğer hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
- Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kum ve taş döken hastalara tavsiye edilmektedir.
- İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemin atılmasında etkilidir.
- Gırtlak kanserine karşı korumaktadır.
- Kalp ve damar hastalıkları ile kolesterole çok iyi gelmektedir. Aynı zamanda tansiyonu da düzenler.
- Ağız yaralarında kullanılarak, iyileşmesini sağlar.
- Sarılığa iyi gelmektedir.
- Stres tedavisinde etkili olup, çok çabuk uyumayı sağlar.
- Nikris hastalığına ve egzamaya da iyi gelmektedir.
- Ergenlik sivilcelerine çok iyi gelmektedir.
- Gut hastalığına da çok iyi gelmektedir.
- İştah açıcı özelliği olduğu gibi aynı zamanda mide rahatsızlığına da iyi gelmektedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hasta olmayı engellemektedir.
- Karında biriken suyu boşaltır ve bağırsakları çalıştırır.
- Öksürüğü giderir ve göğsün yumuşamasını sağlar.
- Dişleri kuvvetlendirir.
Çilek yaprağı nasıl kullanılır
Yaprak yaş ya da kurusuyla çay halinde hazırlanarak tüketilebilir.
Çilek yapraklarının sunduğu birçok sağlık yararından yararlanmanın en kolay yollarından biri onları çay haline getirmektir. Ancak, çilek yaprakları önce kurutulmalıdır. Taze çilek yapraklarının kullanılması, karın ağrısına neden olabilir. Kurutulan çilek yaprakları toz haline getirilerek ya da yaprak olarak demlenebilir.
Taze ve yeşil olarak kullanmak isterseniz sıcak suyla yıkadıktan sonra kaynayan suya birkaç çilek yaprağı ilave ettikten sonra 5 dakika demleyip sonra içebilirsiniz.
Kuru halini tercih edenlerin ise 300 gram çilek yaprağı ve kökünü bir gece ıslatarak, ertesi gün bir litre suda 20 dakika kaynatıp çay gibi içmeleri gerekir. Çilek yaprağı çayı, tarçın ve balla tatlandırılabilir.
Gara gara olarak ta; Ağız yarası tedavisinde kullanmak için çilek yaprağı ile yaptığınız çayla ağzınıza gargara yapabilirsiniz.
Uyarı:
Çileğe karşı alerjiniz varsa, çilek yapraklarına karşı da potansiyel olarak ciddi bir alerjik reaksiyon yaşayabilirsiniz.
Doğada Yenilebilen Yabani Otlar