5 Aralık 2023
No menu items!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaOutdoorDoğa ve ÇevreKış Çiçekleri Nelerdir?

Kış Çiçekleri Nelerdir?

Soğuk havalarda evimize renk katacak kış çiçekleri. Bahar ayında açan çiçekler gözümüzü de gönlümüzü de beraberinde açar. İşte bu sebeple en sevilen mevsimdir ilkbahar. Kış aylarında, sonbaharda seyrine doyulmayan sarı, turuncu, kırmızı, kahverengi renkleri ile dökülen yapraklar da artık bizlerle vedalaşmaya başlar. Yerini kuru dallara, sisli puslu havaya, beyaz örtüye bırakır. Peki, bu zamanda bile doğanın bize vereceği hediyeler yok mu?

Soğuk kış ayalarında içimizi ısıtan kış çiçekleri nelerdir?

Bahar ayında açan çiçekler gözümüzü de gönlümüzü de beraberinde açar. İşte bu sebeple en sevilen mevsimdir ilkbahar. Kış aylarında, sonbaharda seyrine doyulmayan sarı, turuncu, kırmızı, kahverengi renkleri ile dökülen yapraklar da artık bizlerle vedalaşmaya başlar. Yerini kuru dallara, sisli puslu havaya, beyaz örtüye bırakır. Peki, bu zamanda bile doğanın bize vereceği hediyeler yok mu?

İşte, birbirinden güzel kış çiçekleri;

Kardelen

Yüksek rakımlı yerlerde ve çoğunlukla dağ eteklerinde açan bir bitkidir. Soğuğa dayanıklıdır. Üzerinde kar varken bile çiçek açabilir. Adını da buradan alır. Dayanıklı bir yapıya ve etkileyici güzelliğe sahip olduğu için herkes tarafından sevilir.

 

Hercai Menekşe

Yabani bir bitki türüdür. Bu bitkinin melezleri ilk defa Avrupa’da üretilmiştir. Eşit büyüklüğe sahip olmayan ve her birinde iki ayrı renk varlığı söz konusu olan beş tane kadife taç yaprağı bulunur. Bu çiçek yaprakları sahip oldukları şekil bakımından kalbe benzer. Hercai çiçeğinin yaprakları hem renkli, hem de yumuşak bir yapıya sahiptir. Yaprakların bir tanesi aşağıya, geri kalan diğer dördü ise yukarıya doğru bakar. Bu çiçek türü 20 santimetreye kadar uzayabilmektedir.

Kış soğuklarına dayanıklılığı çeşitli kültivarlarına göre değişir. Genel anlamda -25 dereceye kadar dayanırlar. Kışın sadece hafif don olaylarının olduğu İstanbul gibi yerlerde hercai menekşeler kış boyu çiçeklidir ve kışın bir süre kar altında kalsalar bile zarar görmezler. Ağır don olayı olan yerlerde ise eğer kar altında kalmazlarsa kuru ayaza dayanamazlar.

Çuha Çiçeği

Çuha çiçeği, Primulaceae familyasının Primula cinsini oluşturan bitki türlerinden biridir. Değişik ve çeşitli birçok çiçeğe sahiptir. Anavatanı Çin’dir. Saksıda ve bahçede bakım için uygun dış mekan bitkisidir. Park ve bahçe süslemelerinde sıkça yer verilen bir çiçektir. Çok yıllık bir bitkidir.

Kışın ya da kış bitimine doğru açan çiçekleri yerlerinden sökmezseniz tüm yaz yeşil yaprakları sizinle kalır. Demetler halinde açan çiçekleri kırmızı, mor, sarı, pembe ve beyaz renklerde olabilir.

Çiçeklenmeleri genellikle kış bitiminde başlar. İlkbahar sonuna kadar hava ısınmadan çiçek açmaya devam eder. Bu süreçte büyümeye devam eder ve yeni sürgünlerde üretir. Soğuklara dayanıklı bir bitkidir. Kış güneşinden faydalanmak ister.

Süs Lahanası

Süs lahanası çok fazla bilinmeyen bir bitkidir. Özellikle kış aylarında güzelliği ortaya çıktığı için kış bahçelerinde kullanımı çok daha güzel olur. Süs lahanası, tohum ile çoğalır. Tohum ekim zamanı temmuz aylarıdır. Temmuz ayında üzeri kalın olmayacak şekilde toprak altına ekilir. Bitkisi topraktan çıktığı zaman eylül ayında dikimi yapılır. Hemen çiçek açması beklenmemelidir. Süs lahanası, dikildiği ilk yıl hemen çiçeklenmez bir diğer yıl çiçeklenir.  Kış bitkisi olduğu için kış aylarında suya çok ihtiyaç duymaz.

Kasımpatı veya krizantem

Krizantem, bir diğer adı ile Kasımpatı (Chrysanthemum), yaklaşık 30 tür barındıran, papatyagiller familyasına bağlı otsu, yıllık bir bitki türüdür. Kasım ayında birdenbire çıkıvermesinden dolayı isminin “Kasımpatı” olduğu efsanesi vardır. Çiçekleri yaklaşık 50-150 cm yüksekliğindedir. Büyük çiçek başlarına sahiptir. Kasımpatı çiçeği rengi beyaz, sarı veya pembe olur.

 

Şebboy

Bilimsel adı Matthiola Incana olan şebboy çiçeği, süs bitkisi olarak yaygın bir şekilde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Pek çok çeşide sahip olması ve çiçeklerinden pek çok farklı renkte olabilmesi ile harika görüntüler ortaya çıkarırlar. Kokusu da oldukça güzel olan şebboy çiçeği, adını Farsça “gece kokusu” anlamına gelen kelimeden almıştır. Şebboy çiçeği oldukça hoş bir koku yayar ve yaydığı koku özellikle kapalı ortamlarda ve geceleri daha da artar; çiçek bu nedenle şebboy olarak adlandırılmıştır.

Çiçekleri 40-50 cm uzunluğundaki gövdelerde kümeler halinde çok sayıda yetişir. Çiçeklerinin rengi ise kırmızı, turuncu, pembe, sarı, beyaz ya da morun çeşitli tonlarında olabilir; bu renklerin arasından, beyaz renk en yaygın olarak görülen renktir.

Şebboy çiçeği, soğuğa ve çeşitli sıcaklık aralıklarına dayanıklı olduğu gibi, kuraklıklara da dayanıklı bir bitkidir.

Açelya

Koyu yeşil yaprakları ile hem kış mevsiminde hem de ilkbaharda bol çiçek açan bir bitkidir. Başka çiçeklere nazaran değişik renk tonlarıyla dikkatleri çeken açelya çiçekleri, kokusuz bir çiçek türü olmasıyla beraber çok farklı özelliklere sahiptir. Ormangülü cinsinden olup, Fundagiller familyasındandır. Pek çok yerde benzer adlarla anılır. Genel olarak pembe renginde görülen açelyaların değişik renklerinin de olduğu söylenebilir. Çiçeğin anavatanı Asya ve Kuzey Amerika’dır. En iyi gelişimi 10-18 derecedeki ortam sıcaklığında gösterir.

Siklamen

Halk arasında tavşankulağı çiçeği olarak da tanınır. Siklamen veya tavşan kulağı, Primulaceae familyasından Cyclamen cinsini oluşturan yaşam alanı orman açıklıkları ve kayalık alanlar olan çok yıllık yumrulu bir bitki türlerini ortak adıdır.

Türüne göre farklı boyutlarda yapraklara ve farklı renklerde çiçeklere sahiptir. Pembe, beyaz, fuşya, kırmızı, mor gibi göz alıcı renkleri vardır.

Siklamenler -10 dereceye kadar olan soğuk havalara karşı kolaylıkla direnebilir. Çiçekleri havaların soğumasıyla canlanmaya ve filizlenmeye başladığı için kış çiçeği olarak da adlandırılabilir.

Atatürk Çiçeği

Atatürk çiçeği, Noel yıldızı veya Poinsettia olarak bilinir.Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan sütleğengiller familyasına ait bir çiçek türüdür. Ortada küme oluşturan küçük sarı çiçekleri, taçyaprağa benzeyen, genellikle kırmızı renkli bürgülerle çevrilidir.

Bir diğer adı Ponsetya olan bu güzel çiçek Mustafa Kemal Atatürk’ün bir yurtdışı seyahati sonrası Türkiye’ye getirdiği bir çiçek olup, daha sonraları onun adı ile anılmıştır.

Tam bir kış çiçeği olan Atatürk çiçeği, kış ayları bitip ilkbahar gelmeye başladığında, yapraklarını yavaşça bırakmaya başlar.

Yılbaşı Çiçeği

Kış mevsiminde bakabileceğim çiçekli bir bitki var mı? diye merak ediyorsanız evet var. Hemde öyle güzel çiçeklerini açıyor ki büyülenmemek elde değil. Hatta yılın ilk günlerinde açtığı çiçekleri ile sizi karşılayan harika bir bitki yılbaşı çiçeği. Yetiştirmesi de çok kolay olan ender bitkilerdendir. Asıl ismi schlumbergera’dır. Kaktüsgiller ailesine aittir. Fakat kaktüslerin çoğundan bakımı biraz daha farklıdır.

Kökeni Brezilya olan bu tropikal bitki, ortam ısısı yaklaşık 20 derece olan iç mekanlarda yetişirebileceğiniz, kedi ve köpekler için de zehirli olmayan bir bitkidir.

Yıl içinde birkaç kez çiçeklenme yapar ama en çok kış başında çiçeklerini gösterir. Yapraklarının ucundaki renkli çiçekleri salkım salkım açtığında ortama egzotik bir hava katar.

Küpe Çiçeği

Küpe çiçeği, narin dalları olan çalı formunda bir bitkidir. Çok yıllıktır ve dış mekanda yetiştirilebilen bir süs bitkisidir. Bitkinin dallarından çiçekleri aşağı doğru sarkar. Çiçekleri genellikle kırmızı, mor, beyaz ve pembe renklerindedir. Hemen hemen her türünde çiçekler 2 renkli olarak görülür.

Çok yıllık bir süs bitkisi olan Küpe çiçeğinin en sevdiği ortam kuru olmayan, rüzgarlı ve yarı gölge alanlardır.

Kış Sümbülü

Zambakgiller  familyasının renkli, güzel üyesi Kış Sümbülü bir diğer adıyla Kış Ortancası. 30-40 cm arası uzama gösterir. Kış aylarında açan o güzel çiçekleri genellikle pembe ya da beyaz renktedir.

 

Karanfil

Güzel kokusuyla tanınan karanfil çok yıllık bir bitki türüdür. Kış soğuklarına dayanıklılığı -17 ile -40 dereceleri arasında değişim gösterir. Soğuk havalarda da bizlere güzelliğini göstermeye devam eder.

 

 

Noel Gülü

Düğün çiçeğigiller familyasının çok yıllık, soğanlı bir bitki türü olan Noel gülü bir diğer adıyla Helleborus. 50-70 cm arası boya ulaşabilen bu çiçektir. Aralık ayında açmaya başlar.

 

 

 

Dünyanın en büyük dönme dolabında Continental lastikleri kullanılacak

 

İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

SON EKLENENLER

Recent Comments