Outdoor Yürüyüş Önerileri. Açık havada, doğada veya doğal güzelliklerin bulunduğu alanlarda yapılan doğa yürüyüşlerdir. Açık hava aktivitesi olarak yapılan yürüyüşler, farklı zorluk derecesine göre farklı yerlerde de yapılabilir.
Doğa yürüyüşleri genellikle hiking ve trekking şeklindedir. Her ne kadar birbiri yerine de kullanılsalar bu iki terim birbirinden farklıdır. Günübirlik doğa yürüyüşü “hiking”, uzun doğa yürüyüşü “trekking” olarak adlandırılır. Doğa yürüyüşleri bu bağlamda gerçekleştirildiği süre, zorluğu ve gerektirdiği malzemeler olarak farklılık gösterir. Yürüyüşler günübirlik veya daha uzun süreli olsa da başlamadan önce mutlaka gerekli donanım, ekipman ve bilgilere sahip olunmalıdır.
Outdoor Yürüyüş Önerileri
- Başlamadan önce ısınma egzersizleri yapın: Germe, kalp atış hızını, sıcaklığı ve kaslarınıza giden dolaşımı kademeli olarak artırır. Ayrıca, bir gece dinlendikten sonra kaslarınızın ısınmaya ihtiyacı vardır. Germe, vücudu çalıştırır ve esnekliğini artırır.
- Yürüyüşe Yavaş Başlayın: Yavaş başlayın, hızınızı ve kat ettiğiniz mesafeyi kademeli olarak artırın.
- Yürüyüş temposu: Yürüyüş, kürek çekme, bisiklete binme ve kır kayağı yaparken ekibinizdeki en yavaş kişinin hızı belirlemesine izin verin.
- Grup içi görev dağılımı yapın: Yolculuğu önceden planlayın ve insanların keyif aldığı görevler Verin. Birisi yemek yapmıyorsa, onu zorlamayın. Amaç açık havada iyi vakit geçirmek
- Kış aylarında: Özellikle kış aylarında ve tehlikeli arazilerde mümkün olduğunca gruplar halinde yürüyüş yapın ve seyahat edin.
- Katmanlı Giyinin: Dağ havası genellikle alçak bölgelere göre daha soğuk, daha bulutlu ve daha rüzgarlıdır. Her 1000 metre yükseklik için, sıcaklık genellikle beş derece düşer. Bu nedenle, katmanlar halinde giyinmek en iyisidir. Cildinize en yakın şekilde giyilen polyester giysiler, sıcak havayı hapseder ve vücut nemini uzaklaştırır.
- Şapka ve Güneş gözlüğü takın: Yürüyüş yaparken, kayak yaparken veya kürek çekerken güneş gözlüğü ve şapka kullanın. Kar körlüğü güneşin kar üzerinde parlamasından veya güneş ışığının sudan ve kayalardan yansımasından kaynaklanabilir. Özellikle dışarıda geçireceğiniz ilk birkaç gün boyunca gözlerinizi ve yüzünüzü kapalı tutun.
- Güneş kremi kullanın: Mevsim ne olursa olsun güneş kremi getirin. Donma noktasının altındaki sıcaklıklarda bile ağrılı güneş yanığı alabilirsiniz.
- İlk yardım: Gezinize özel özelleştirilmiş bir ilk yardım çantası getirin
- Sık Sık Dinlenin: Yorucu aktivite ataklarından kurtulmak için sık sık dinlenin veya hızınızı değiştirin. Sabit bir tempo sizi oraya koş ve nefesini tut yaklaşımından daha az rahatsızlıkla götürecektir.
- Yeterince Su için: Bolca su için. Suyu taşımak ağırdır, ancak patikada susuzluk bir tehlikedir. Sporculardan bir ipucu alın: Yürüyüşe çıkmadan önce biraz su için, böylece yeterince su içmiş ve enerji kazanmış olursunuz. Yeniden doldurma aralarında tüm suyu asla içmeyin.
- Granola ve Enerji Bar: Karbonhidrat-enerji çubukları, granola, şeker veya meyve paketleyin. Yolda size anında Canlılık sağlarlar.