Dünya genelinde en popüler sporlar arasında su sporları bulunuyor. Su içerisinde ve su üzerinde yapılan pek çok spor türü var. Bu sporlar hem bireysel hem de takım halinde olabiliyor. Su sporlarını yaz, kış fark etmeden yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Deniz bakımından çok şanslı bir ülkedeyiz. İster yaz tatilinde ister şehirde deneyimleyebileceğiniz pek çok su sporu dalı bulunuyor. Diğer sporlar gibi su sporları da dünya çapında çeşitli profesyonel yarışmalara sahip. Su sporları birkaç kategoriye ayrılıyor: su içinde, su altında, su üzerinde.
Su sporları tüm yaş grupları için çok faydalıdır. Kas ve kemik yaralanması olan insanlar için bile. Eklem sağlığını iyileştirir, esnekliği ve hareketliliği geliştirirken kas gücünü artırır. Düşük kan basıncı ve stresi azaltır. Suda daha fazla kalori yakılabildiği için kilo vermeye yardımcı olur.
Su sporları çoğunlukla eğlenceli ve heyecan verici oldukları için özellikle yaz tatillerinde tercih edilen aktiviteler arasında bulunurlar. Turizmdeki yerini de unutmamak lazım. Bunlar arasında zor olan ve biraz eğitim gerektiren sporlar da var.
O zaman en çok sevilen su sporları ile başlayalım;
Su Sporları çeşitleri nelerdir?
Tüplü Dalış (Scuba Diving)
Kolay ulaşılabilen popüler bir tatil aktivitesi olan tüplü dalış, unutulmaz bir su altı deneyimi yaşatır. SCUBA aslında bağımsız sualtı solunum aparatı’nın İngilizce kısaltmasıdır. Bize doğal olarak mümkün olandan daha derine inme ve daha uzun süre su altında kalma fırsatı verir.
Türkiye’nin en iyi tüplü dalış yerleri: Çeşme-Fener Adası, Bodrum- Delikli Mağara, Bodrum – Küçük Reef, Fethiye-Akvaryum Koyu, Kalkan – Sakarya Batığı, Saroz – Minnoş Adası’dır. Tüplü dalış, doğru rehberlik ve eğitim ile oldukça düşük tehlikeli bir ekstrem spordur.
Su Kayağı (Wakeboarding)
Kişinin ayaklarının su kayağına sabitlenip bir sürat motoru veya kablolu bir düzeneğin çektiği, su yüzeyinde yapılan bir spordur. Su kayağında sürat motorları kullanılırken, Kablolu Su Kayağında ise elektrikli bir motorla çalışan telesiyej kullanılmaktadır. Her türlü suda yapılır; nehir, göl veya deniz. Yeni başlayanlar için uygun olan wakeboarding, canlandırıcı ve eğlenceli bir su sporudur. Su kayağı heyecanını artırmak için çoğu zaman zorlu engeller ve atlamalar da dahil edilebilmektedir.
Su kayağı için gerekli ekipmanlar: Can yeleği, kask, kayak, halat, bot, wakeboard teknesi.
Yalınayak Kayak (Barefoot Skiing)
Çıplak ayakla kayak, temelde kayaksız su kayağıdır. Kayakçının geleneksel su kayağına (20-35mph) göre daha yüksek hızlarda (30-45mph/50-70km/s) seyahat etmesini gerektirir. Bu spor çok fazla güç ve dayanıklılık içerir. Kayakçının mükemmel dengeyi sağlaması için, katılımcının hareketli aracın ağırlığı ve hızı, kayakçının yalınayak kayak tekniğine en iyi şekilde uyum göstermesine izin verecek şekilde hesaplanır.
Uçurtma Sörfü (Kitesurfing)
Bir başka popüler yüzey su sporu olan uçurtma sörfü, uçurtmayla sağlanan rüzgar gücünün çekmesi ile board üzerinde yapılan bir spordur. Serbest stil, freeride, downwinders, hızlı kitesurf, wakestyle kitesurf, atlama odaklı kitesurf ve dalgalarda kitesurf dahil olmak üzere farklı uçurtma sörfü stilleri vardır.
Uçurtma sörfü için gerekli ekipmanlar: Uçurtma (kite), kayak (kiteboard), sörf için üretilmiş kıyafetler, trapez (harness).
Deniz Paraşütü (Parasailing)
Genellikle bir teknenin bir parasail kanadına bağlı bir kişiyi çektiği bir su sporu etkinliğidir. Uygun arazi koşullarında araba ve kamyonla da yapılabilir. Hareketli çapa hareket ettikçe paraşüt kanadı kişiyi havaya kaldırır. Manzaralı ve oldukça rahatlatıcı bir ekstrem spor olan parasailing, aynı zamanda popüler bir tatil aktivitesidir. Yeni başlayanlar için uygundur.
Deniz paraşütü için gerekli ekipmanlar: Koşum ve çekme halatı, tekne, vinç, paraşüt, arazi aracı ve pilottur.
Rüzgar Sörfü (Windsurfing)
Windsurfing ilk olarak 1968 yılında California’da Henry Hoyle Schewilzer ve Jim Drake tarafından geliştirilmiştir.
Bir diğer popüler tatil sporudur. Rüzgar sörfü, sörf tahtası ve yelken kullanarak rüzgarın yardımıyla su üzerinde gitmenizi sağlayan bir spordur. Rüzgar sörfüne başlamak için en iyi yöntem gerekli eğitimleri almaktır.
Kendilerini geliştirmiş rüzgar sörfçüleri, su üzerinde atlamalar, döndürme numaraları ve döngüler gerçekleştirebilir. Sörfçünün deneyim düzeyine, nerede sörf yapmayı seçeceğine ve hangi dalgaları deneyimleyeceğine bağlı olarak kendini geliştirmeye açık harika bir spor dalıdır.
Rüzgar sörfü için gerekli ekipmanlar: Sörf tahtası, Yelken, Direk, Bumba (Boom)
Türkiye’nin en iyi rüzgar sörfü yerleri: İstanbul (Büyükçekmece, Kilyos, Caddebostan), Çanakkale- Gökçeada, İzmir- Alaçatı, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka, Muğla – Datça, Antalya
Kano Sporu (Kayaking)
İlk olarak yerli kabileler tarafından ulaşım aracı olarak kullanılan kanoların spor dalı haline gelmesi 1860’lı yıllarda gerçekleşmiştir. Katılımcının istediği kadar ekstrem olabilen bir kürek sporu olan kano, su boyunca seyahat etmek için iki ucu sivri kano botu kullanmayı gerektirir. Sporcu, açık veya kapalı güverteli kanoya diz çökmek ya da oturmak suretiyle tek kanatlı kürek kullanarak kanoyu hareket ettirir. Heyecan verici bir su macerasının yanı sıra ekip çalışması oluşturmak için harika bir etkinliktir. Kano pek çok kişi tarafından sevilerek yapılır. Günümüzde, durgunsu kanosu (sptint kano), akarsu kanosu (kano slalom), maraton kano ve serbest stil kanosu olarak farklı stillerde yapılmaktadır.
Serbest Dalış (Freediving)
Bir sualtı dalışı türü olan serbest dalış, geleneksel dalışın kapsadığı solunum yardımı olmayan dalışı içerir. Nefesini mümkün olduğu kadar uzun süre tutabilmek dalgıcın bilgi, yetenek ve becerisine bağlıdır. Denizde serbest dalıştan kısmen daha az ekstrem olan birçok serbest dalış türü vardır. Senkronize yüzme, sualtı futbolu serbest dalış faaliyetleri arasında yer almaktadır. Serbest dalış, vücudu bu kadar uzun süre nefesi tutacak şekilde eğitmek için özveri, dikkat ve çok fazla pratik gerektirir.
Rafting
Ortak bir grup etkinliği olan rafting, debisi yüksek sularda seyahat etmek için şişirilebilir bir raft (sal veya şişme bot ) kullanmayı içeren ekstrem bir su sporudur. Rafting, ekstrem olarak genellikle suyun tehlikeli bölümlerinde, üstesinden gelinmesi gereken çeşitli engellerin bulunduğu alanlarda gerçekleştirilir. Her zaman canlandırıcı bir spor olan rafting, eğlenceli ve takım ruhunu geliştiren bir aktivitedir.
Rafting için gerekli ekipmanlar: Can yeleği, kask, rafting botu, rafting küreği, neopren elbise ve patik.
Türkiye’nin en iyi rafting yerleri: Düzce – Melen Çayı, Antalya – Köprülü Kanyon ve Beşkonak Rafting, Rize Rafting – Ayder Rafting, Muğla – Fethiye – Dalaman Rafting ve Saklıkent Rafting.
Sörf
Sörf, en çok tercih edilen ekstrem doğa sporlarından biridir. Adrenalin sevenlerin tutkularını dalgalarla buluşturduğu bir başka popüler su sporudur.
Sörfçü, suda etkili bir şekilde hareket etmek için kendisini kıyıya doğru taşıyacak, hareket eden dalganın ön kısmına ya da yüzüne sörf tahtası konumlandırır.
Sörf yapmak için en iyi dalgalar okyanustadır ancak sörfçüler, yapay dalgaların bir makine tarafından oluşturulabileceği gölleri ve nehirleri de kullanabilirler.
Sörf için gerekli malzemeler: Sörf tahtası, sörf mayosu, sörf bikinisi, can yeleği, sörf şortu, sörf tişörtü, sörf gözlüğü
Türkiye’nin en iyi sörf yapılabilecek yerleri: İstanbul – Şile, Kocaeli – Kerpe, İzmir – Alaçatı, Muğla-Datça, Antalya-Alanya.
Şelale Kanosu
Dışarıdaki en korkunç ekstrem sporlardan biri olan şelale kanosu, çok büyük cesareti olmayan kişiler için uygun değildir. Genellikle çok dik yükseklikteki şelaleler ve aşırı hızlı akıntılar boyunca bir kanoyla seyahat etmeyi içerir. İster inanın ister inanmayın, şelaleden düşmek sadece en iyisini ummaktır. Şelaleden başarılı bir şekilde aşağı inmek için gereken bir teknik vardır. Bu, sudan gelen etkinin bir kısmını emmek ve dalgalar arasında başarılı bir şekilde ilerlemek için önce burnu kaldırıp inmeyi içerir.
Köpekbalığı kafesi dalışı (Shark Cage Diving)
Köpekbalığı kafesleri ilk olarak Jacques Cousteau tarafından geliştirilmiştir. Cousteau , 1956’da vizyona giren The Silent World’ün yapımında bir köpekbalığı kafesi kullandı .Geleneksel dalışla aynı teknikleri kullanan bu aktivite, en üst düzeyde heyecan arayanlar içindir. Köpekbalığı kafesi dalışı genellikle bilimsel gözlem, sualtı sinematografisi ve turistik aktivite olarak kullanılmaktadır. Su altında özel kafesler inşa edilir ve katılımcılar kafese köpekbalıklarının arasına yerleştirilir. Köpekbalıkları, dalgıcın bu büyüleyici yaratıkla neredeyse yüz yüze olmasını sağlayan yem kullanılarak kafese çekilir. Birçok kişi güvenlik korkusu nedeniyle giremeyecek olsa da, kafesler köpekbalığı kafes dalışı için özel olarak yapılmıştır, bu nedenle köpekbalığının içeri giremeyeceği garanti edilir.
Flowriding (Flowboarding)
Snowboard ve wakeboarding’e benzer, ancak genellikle 32-48 kph arasındaki hızlarda yaklaşık 7,5 cm’lik güçlü bir su tabakası pompalayan yapay bir dalga makinesinde uygulanır.
Flowriding, bodyboarding ve flowboarding olmak üzere iki bölümün bulunduğu rekabetçi bir spordur. Biniciler ayrıca akıcı sürüş sırasında hileler yapabilir, bu da onu ilginç ve kolay erişilebilir bir spor haline getirir.
Skimboarding
Katılımcının su yüzeyinde kaymak ve bir kırılma dalgasıyla karşılaşmak için bir skimboard kullanmasını içeren popüler bir tahta sporudur. Skimboard’lar sörf tahtalarına çok benzer ancak daha küçüktür ve kanatları yoktur. Sporcu, tahta üzerindeyken çeşitli yüzey ve hava manevraları yapabilir. Skimboarding sörften farklıdır. Skimboarding kaykay sporuyla biraz daha benzerdir. Sporcu harekete karadan koşarak hızı alıp başlar. Daha sonra sörfçülerin yaptığı gibi yakalayacakları kırılan dalgalara ulaşmak için momentumlarını kullanmak da artık biniciye düşer.
Dalga sörfünde denizde iken yakaladığınız bir dalga ile sahile ilerlerken bu sporda karadan suya paralel koşup dalganın az olduğu anda suya girerek yaparsınız. Mevcut becerilerinizi geliştirmek için sörf yapmanın yanı sıra harika bir spor olan skimboarding, son derece eğlenceli ve maceralı bir spordur.
Su Trambolini (Blobbing)
Katılımcılar, su trambolini veya dev bir şişme hava yastığı üzerine otururlar. Daha sonra başka bir katılımcı şişme blobun üzerine atlar ve hava yastığı üzerinde olan kişiler suya fırlatılır. ABD’deki yaz kamplarında yaygın olarak kullanılan eğlenceli bir su sporudur. Burada elde edilen en büyük yükseklik 22 metredir ve 2012’de Guinness Dünya Rekoru olmuştur.
Yeni Başlayanlar İçin Olta Balıkçılığı