Oldukça basit olan Serbest dalış, deniz derinliklerini keşfetmenin en güzel yollarından biridir. Su altında dalış yaparken nefesini tutmaktır. Dalışa ister spor yapmak için isterseniz sadece hobi için başlamak isteyin, başlamanıza yardımcı olmak için serbest dalış hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için listeledik.
Serbest Dalış nedir?
Denizin görünmeyen güzellikleri ni yakından görmenizi sağlayan bir su altı dalışı türüdür. Deniz habitatını yaklaşmanızı ve mercan resiflerinin yanında sorunsuz bir şekilde yüzmenizi sağlayacaktır. Tüplü dalıştan farklı olarak, serbest dalış oksijen tankı yerine nefes tutmaya bağlıdır. Su altında yalnızca bir nefesle kalacağınız anlamına gelir.
Temel Ekipmanları Nelerdir?
- Maske: Serbest dalışta en önemli ekipman kullanacağınız maskesidir. İster acemi ister profesyonel olun, rahat, buğuya dayanıklı ve şeffaf bir maskeye sahip olmak isteyeceksiniz.
- Şnorkel: Şnorkel, nefes almanızı sağlayarak deniz altında rahat bir şekilde kalmanızı imkan verir. Su ne kadar dalgalı olursa olsun daha iyi bir nefes almayı sağlar.
- Ayak Paleti: Paletler genellikle uzun ve büyüktür çünkü su altında en fazla gücü sağlamak için esnek olmaları gerekir.Kanat ne kadar uzunsa olursa size o kadar esneklik ve uyum sağlayacaktır. Düşük efor ve yüksek itme gücü arasında en iyi dengeyi sağlar.
- Dalgıç Giysisi: Geleneksel dalış giysisi, vücudumuzun çoğunu kaplar. Dalış giysisi sizi güneşten, keskin mercanlardan ve denizanası sokmalarından koruyacağı için serbest dalışta olmazsa olmazlardandır. Ayrıca dalıcıya daha iyi bir yüzme deneyimi sağlar.
Bilmeniz Gereken Serbest Dalış Güvenlik İpuçları:
- Asla Yalnız Dalmayın: Serbest dalışta en altın kural asla yalnız dalış yapmamaktır.Ne olacağını asla tahmin edemezsiniz. Daima yanınızda bir arkadaşınız olsun. Kalp masajı ve kurtarma prosedürlerini bilen başka bir dalgıç bulundurun.
- Kapsamlı Dalış Planı Oluşturun: Serbest dalışa gitmeden önce dalış ekibinizdeki herkesin dalış planını açıkça anladığından emin olun. Dalış ekibinize dalış ısınmaları ve derin dalışlar da dahil olmak üzere dalış güzergahını izletmelisiniz. Ayrıca deniz koşullarını ve sizin ve ekibinizin güvenliğini nasıl etkileyeceğini de kontrol etmelisiniz.
- Dalışlar Arasında Doğru Aralığı Koruyun: Dalış süresinin iki katı kadar dinlenmeye özen gösteriniz ve derin dalışlar arasında 5 dakika ile 8 dakika arası zaman ayırın.Gaz dengelerinin normale dönmesini sağlayacaktır. İyi olduklarını söyleseler bile, yüzeye çıktıktan sonra dalış arkadaşınızla her zaman 30 saniyeden az olmamak üzere yakın mesafeyi korumayı unutmayın.
Sublue Türkiye distribütörü Erke Marine İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Bodrum, Marmaris, Fethiye yayılan satış ve servis ağıyla, “denizleri mutlu eden ürünleri” ile her zaman deniz severlerin yanındadır.