Cildinizdeki yağ salgısı dudaklarda daha az olduğu için dudaklarınız kurumaya ve çatlamaya yatkındır. Bu nedenle cildinize gösterdiğiniz özeni dudaklarınıza da göstermelisiniz. Özellikle soğuk havalarda dudaklar kurumaya daha yatkındır. Soğuk kış aylarında dudak kurumasını önlemek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
Bu ay keşke işe gitmeden param yatmış olsa! Hatta hayat kalitemi yükseltecek kadar iyi para….Tamam da aramızda bunu yaşayan biri varsa ne mutlu ona. Çalışmadan ve emek sarf etmeden kumbaramıza para atamayacağımız gibi çaba göstermeden de sağlığımızı koruyamayız. Gençlik yıllarında hiç kaybetmeyecek gibi görünüyor olsa da sağlığımız ile ilgili olan yatırımı da bu yıllarımızda yapıyoruz. Peki hem geleceğe yatırım yapmak hem de bugünümüzü iyi yaşayabilmek için sağlığımızla ilgili nelere dikkat etmen gerekli.
1. Bol su iç!. Unutma ki vücudunun neredeyse %60’ı sudan oluşuyor. Sağlıklı organlara sahip olabilmen için bir araya gelen hücrelerinin içinde su var. Oksijeni organlara taşıyan ve vücudundaki zararlı maddeleri böbreklere taşıyıp, vücudundan dışarı atmanı sağlayan kanın içeriği büyük oranda su. Bunun gibi sana onlarca daha örnek verebilirim. Bu nedenle su önemli bir parçan, onu hayatından eksik etmemelisin. Gün içinde 2-2.5 litre su içmek yararlıdır. Yeterli suyu içip içmediğin konusunda en iyi gösterge de idrarının rengidir. Sağlıklı bir bireyde idrar rengi berrak veya açık sarı olmalıdır. Koyulaşmaya başladı ise son saatlerde az su içtiğini düşünmelisin. Sabah ilk idrarının renginin koyu olmasının da nedeni gece boyunca su içememiş olmandır. Su konusunda ufak bir ayrıntıyı da hatırlatmadan geçmek istemiyorum: Yeme şeklini değiştirmeden sadece içeceklerini su ile değiştirirsen bir yılda 4-5 kilo vermen mümkün.
2. Yeterli ve kaliteli uyku uyuduğundan emin ol! Uyku, gün içinde yorulan bedenimizin ve beynimizin dinlenme ve yenilenme zamanıdır. Bu nedenle sağlık için olmazsa olmazlardandır. Bir erişkininin günde en az 7- 9 saat arası uyuması gereklidir. Uykusuna dikkat etmeyenler kalp hastalığı, diyabet, enfeksiyonlara eğilim, obezite, anksiyete (endişe hali) ve depresyon gibi kronik hastalıkların tehditi altındadır.
3. Egzersiz özellikle kalp damar hastalıklarından korunmak için önemlidir. Bu nedenle haftada en az 150 dakika egzersiz yapmanda yarar var. Basit bir yürüyüş bile ileride daha sağlıklı bir hayata adım atmana yardımcı olacak. Bundan emin olabilirsin. Yoğun tempo içinde spor yapamıyorum demekten vazgeç ve işyerine veya evine giderken araçtan yarım saatlik yürüyüş mesafesinde önce in. İstedikten sonra zaman bulabilirsin. Asansörü kullanmak yerine merdivenleri kullan. Sağlık açısından iki kat yukarı 3 kat aşağı inmende hiç bir sakınca olmadığını kabul et. Farklı spor tiplerini denemelisin. Bunu bir angarya olarak değil eğlence olarak gör. Spor Hocamız Onur Özbek’in senin için önerdiği spor tiplerine bir göz at. Ve unutma egzersiz kilo vermek için değil, sağlıklı bir hayata sahip olmak için yapılır.
4. Sağlıklı beslenme. Ne yersen o’sun. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğunu artık sen de biliyorsun ama nasıl yapacağını bilmiyorsan Uzm Dyt Dilara Koçak’a kulak ver. Günde en az 5 porsiyon meyve ve/veya sebze yemeyi unutma. Vücut kilonu ve göbek çevresini takipte tut. Normal sınırları zorlama.
Mutlu insanların ortak özelliklerinden biri de çevrelerinde pozitif enerji veren insanları bulundurmalarıdır. Çevreni ve arkadaşlarını
oluştururken buna dikkat et. Onlarla zaman geçirmeyi ihmal etme. On yıl içinde dünyada en sık görülen hastalık depresyon olacak gibi görünüyor. İşte düşmanlarından birini sana söylemiş oldum. Bunu aşmanın yolu derdin olduğu zaman, her zaman çare bulacak değil, ama seni her zaman dinleyecek bir arkadaşa sahip olmaktır. Sen de arkadaşların için iyi bir dinleyici olmayı öğrenmelisin.
5. Nefes Nefes Nefes… Oksijensiz bir ortamda olsan ne kadar yaşayabilirdin? Beynin direnme süresi 5 dakika kadar. Sen yeteri kadar oksijen bulunan bir ortamda bulunurken neden daha derin nefesler almıyorsun. Çoğumuz akciğer kapasitemizin 3’te biri kadar nefes alıyor. Sabah uyandığında ve yola çıktığında, güne başladığında ve gün boyunca derin nefesler almayı unutma. Bu taktik sana hem özgüven arttıracak hem de sağlığını korumanı sağlayacaktır.
6. Alışkanlıklarını gözden geçir! Akciğer, böbrek, mesane, yemek borusu kanseri ve niceleri….. Herhalde sigara içmenin kansere neden olduğunu, vücudunda tüm damarları tıkayabileceğini, bunun sonucunda kalp krizi geçirebileceğini, felç riski ile karşı karşıya kaldığını ve bacağını kaybedebileceğini biliyorsun. Bunu okumak faydalı değilse bir de sigaranın zararlarını sen bir kağıda yaz. Belki de daha kolay ikna olursun. Uğraşlarına ve istemene rağmen sigarayı bırakamadıysan profesyonel bir yardıma başvurabilirsin. Piyasada bulunan ilaçlarla %100 sonuç alınamasa da başarı oranı yüksek girişimlerde bulunmak daha yararlıdır ve kendine olan inancını arttırır. Bulunduğun yerde sigara içiliyorsa ve sen içmiyorsan şunu bilmeni isterim ki pasif içicilik de en az aktif olanı kadar zararlı.
7. Bir hobi edin! Yukarıda saydığımız sağlıklı hayat önerilerinin çoğunu bir hobi ile sağlayabilirsin. Beraber iyi vakit geçireceğin hobi arkadaşlarını sigara içmeyenlerden ve sağlıklı olanlardan seçersen, hem psikoljine hem de bedenine iyi bir yatırım yapmış olursun. İnan getirisi paha biçilmez
kaynak:https://www.365gun.com/