Olta balıkçılığı son yıllarda en çok tercih edilen aktiviteler arasında. Birçok kişi tarafından hobi olarak yapılan olta balıkçılığı nın en önemli unsurları sabırlı olmak ve pes etmemek. Siz de yeni başlayanlardansanız korkmayın. İlk başta çok karışık gibi gelen bu işin doğru ekipman, biraz araştırma ve biraz da beceri ile kısa bir süre içerisinde üstesinden gelebileceksiniz.
Peki balık nasıl tutulur?
Olta balıkçılığını hem kıyıdan hem de basit teknelerle denizde veya gölde yapılabilir. Edinmeniz gereken temel ekipmanlar:
- Olta Kamışı: Olta kamışı alırken uzunluk, ağırlık, fincan sayısı (kamışın toplam halka sayısı), atar gibi teknik bilgiler verilir. Atar kamışla atabileceğiniz min-max kurşun ağırlığıdır. Tavsiyem 50-100 gr atarı olan bir kamış tercih etmeniz.
- Olta makinası: Olta makinesi alırken tur, ağırlık, kapasite, Fren, Oran gibi teknik bilgiler verilir. Sizi çok fazla teknik bilgiyle boğmak istemem. Tavsiyem at-çek (spin) makinasını tercih edebilirsiniz.
- Misina: 0,25 mm – 0,30 mm kalınlığında misina işinizi görecektir.
- Çapari: Bir beden üzerine tüy ve sim içerisine gizlenmiş, genellikle 10 adet iğnenin belli aralıklarla dizilmesinden oluşan sahte yemdir.
- Klips : Çapari ve misina arasındaki bağlantı aparatıdır. Görevi çaparinin Olta makinasıyla buluşmasını engellemek.
- Kurşun: Oltanın en ucunda ağırlık yaparak çaparinizin uzağa fırlatmanızı sağlayacaktır. Tavsiyem 30 gr-50 gr kurşun kullanmanız olacaktır. Uygun olmayan kurşun seçimi, çaparinizi koparacaktır.
Olta Balıkçılığı Temel ekipmanların birleştirilmesi:
- Olta kamışını üzerinde olta makinasının gireceği yuvaya yerleştirdikten sonra basitçe sıkarak olta makinasıyla olta kamışını birleştirebilirsiniz.
- Olta makinesine misina sarımını yapınız. Tavsiyem sarım işlemini hafif gerginlik vererek boşluk bırakmadan iki kişi yapmanız. Uygun gerginlik ve sarım işlemi yapılmazsa, yeterince uzak mesafe kurşununuzu fırlatamazsınız.
- Misina ile klipsi, klips ile çapariyi, çapari ile kuruşunu birbirine bağladıktan sonra oltanız avlanmak için hazır hale gelecektir.
Çapari ile tutulan balıklar : istavrit, lüfer, Uskumru, kolyoz, Çinakop, Sarıkanat, Sardalya, Zargana ve Palamut.
Her bir balığın avlanma sezonu farklılık gösterir:
- istavrit: Nisan ayından Ağustos ayının sonuna kadar avlayabilirsiniz.
- Lüfer: Eylül başından Ocak ayının sonuna kadar avlayabilirsiniz.
- Palamut: Eylül başından Ocak ayının sonuna kadar avlayabilirsiniz.
1 hafta düzenli olta kullanarak acemiliğinizi atabilirsiniz. Atış tekniğiniz zaman içerisinde gelişecektir. Tavsiyem kurşunu omuz hizanızdan fırlatmadan önce misina ve çaparinizin düz ve dolaşmamış olduğunu kontrol ediniz. Aksi halde misinanız kopacaktır. Kurşunu ileri atabilmek için; hafif yere değdirerek ağırlığıyla çaparinize hafif gerginlik vermeniz ve Oltanıza piramit şeklini vermeniz gerekecek. Ne kadar uzağa atarsanız balık tutma olasılığınız o kadar artacaktır.
ilk balık tuttuğunuzda yaşayacağınız mutluluk için sizi tebrik ederim.
Olta balıkçılığında kullanabileceğiniz yardımcı ekipmanlar:
- Tabure: Belli bir süre ayakta durmak yorucu olabilir. Tabureye ihtiyacı duyabilirsiniz.
- Kova: Tutacağınız balıkları koymak için bir kovaya ihtiyaç duyacaksınız. Kovanızı avlanmadan önce belli bir miktar deniz suyu koyunuz.
- Tripod: Oltanızı yerleştirebileceğiz aparat.
Rastgele…