Kozalak şurubunu daha önce hiç denemediyseniz hemen tanışmanızı tavsiye ederiz. Onu tanıdıkça daha çok sevecek, en kısa zamanda denemek isteyeceksiniz.
Çam kozalağı macunu, çam kozalaklarından elde edilen ve zengin içeriğe sahip olan bir maddedir. Bu macunu özellikle akciğer, kalp ve damarlar üzerinde oldukça etkilidir.
Kozalak macunu nasıl kullanılır?
Oldukça pratik bir kullanım imkanı sağlıyor.
Macununun faydalarından en üst seviyede yararlanmak için, sabah ve akşam birer tatlı kaşığı olmak üzere günde iki tatlı kaşığı kadar tüketilmesi yeterli olacaktır. Daha az tüketilmesi durumunda macun, gereken faydayı sağlayamayabilir. Macunun tüketiminde aşırıya kaçılmasında şu ana kadar bir sakınca görülmemiş ancak yine de dikkatli tüketmekte fayda var.
Kozalak Macunu Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:
Kozalak şurubunu hazırlamak için öncelikle henüz yeşil halde olan minik ve taze kozalaklara ihtiyacınız var. Çam ve köknar kozalaklarından yapılır. Bu nedenle daha çok ilkbahar-yaz aylarında yapılıyor ama hiç endişelenmeyin onu dört mevsim aktarlardan ve doğal/organik ürünler satan online ve güvenilir mağazalardan alabilirsiniz. Artık kahverengi bir hal almış kozalaklar ile hazırlamaya ise asla çalışmamalısınız, aklınıza bulunsun.
Malzemeler:
- 25-30 adet taze küçük yeşil kozalak
- 6 su bardağı su
- 4-5 su bardağı toz şeker (damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz)
- 1-2 tatlı kaşığı limon suyu
Kozalak şurubu hazırlamak biraz meşakkatli bir iş, kabul ama sonunda verdiğiniz tüm emeğe değecek, emin olabilirsiniz.
Yapılışı;
- Öncelikle kullanacağınız kozalakları tek tek güzelce yıkayın ve üzerine yapışan toz ve kirlerden kurtulun.
- Ardından kozalakları derin bir kaba alıp üzerine bolca su ilave edin ve bu şekilde 1 gün bekletin.
- Ertesi gün kozalakları bir tencereye alın ve yine üzerine bolca su koyup kaynatın.
- Kaynattığınız bu ilk suyu süzdürerek dökün ve hafif haşlanmış haldeki kozalakları yine tencereye aktarın.
- 6 su bardağı suyu ayrı bir yerde (kettle’da) kaynatın ve yaptığınız tüm işlemler sayesinde istenmeyen tüm kirlerinden arınan kozalakları yeniden bu ölçülü suyla kaynatmaya bırakın.
- Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını yarım açık kalacak şekilde kapatın, ocağın altını da en kısığa alın.
- Bu şekilde 1,5-2 saat kadar pişmeye bırakın.
- Bu sürenin sonunda karışıma toz şekeri de ilave edin ve kıvam alana dek ara ara karıştırarak pişirin.
- Pişerken üzerinde oluşan köpüklenmeleri kepçeyle toplayıp atın.
- İstediğiniz gibi kıvam almaya başladığında içine limon suyunu da ekleyin ve biraz daha karıştırıp ocağın altını kapatın.
- Tenceredeki karışımı oda sıcaklığına gelene dek bekletin. Oda sıcaklığına gelince süzdürerek içinden kozalak tanelerini çıkarın. (Kozalak tanelerini içinde bırakmayı tercih edenler de var, bu konuda tercih sizin)
- Kozalak şurubunuzu kavanozlara pay edip kapaklarını hava almayacak şekilde kapatın.
Afiyet, şifa olsun.
Asırlık Doğal Tarif “Kozalak Macunu”