29 Kasım 2023
No menu items!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaOutdoorKonteyner Evler İle İlgili İpuçları

Konteyner Evler İle İlgili İpuçları

Kolay kurulum, taşınabilme ve düşük maliyetleri nedeniyle son yıllarda ülkemizde çok rağbet gören konteyner evler hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Gemi taşımacılığında kullanılan konteynerlerin ev olarak tasarlanması ile başlayan konteyner ev serüveni, günümüzde ev tipi konteynerlerin üretilmesi ile devam etmektedir. Odalı, yalıtımlı hatta elektrik aksamlı olarak tasarlanan bu evler maliyetleri açısından da oldukça caziptir.

Kolay kurulum, taşınabilme ve düşük maliyetleri nedeniyle son yıllarda ülkemizde çok rağbet gören konteyner evler hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Gemi taşımacılığında kullanılan konteynerlerin ev olarak tasarlanması ile başlayan konteyner ev serüveni, günümüzde ev tipi konteynerlerin üretilmesi ile devam etmektedir. Odalı, yalıtımlı hatta elektrik aksamlı olarak tasarlanan bu evler maliyetleri açısından da oldukça caziptir.

Yeni mi?  İkinci el mi?

Bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olan konteyner evleri fabrika teslimi olarak sıfırdan satın alabileceğiniz gibi ikinci el olarak da satın alabilirsiniz. Hacimli bir kutuya benzeyen bu evler, vinç donanımına sahip özel bir tür tır ile taşınmaktadır. Bu araçların bulunması zor değildir fakat mesafe arttıkça nakliye ücretinin de artacağını unutmayın.

Kullanım süresi oldukça uzun olan konteyner evlerin ömrü kullanıma bağlı olarak değişir. Yeni olarak satın alınan bir konteyner ev, temiz ve hasarsız olarak teslim edilecektir. Böylece kullanım ömrü daha uzun olacaktır. Diğer taraftan maliyetleri daha düşük olan ikinci el konteynerler hasar kontrolü yapılarak tercih edilmelidir.

Odalı mı? Tek oda mı?

Standart ölçülere sahip konteyner evler, aynı ölçüde kalmak koşuluyla tek oda şeklinde veya iki oda bir mutfak bölmelerine sahip yapılabilir. Bölmelerin çokluğu içerideki yaşam alanını küçültecektir. Tek odalı konteynerlerin içi daha geniş dolayısıyla ferah olur. Tek odalı konteynerlerin en büyük dezavantajı ise mahrem bir alana sahip olmamalarıdır. Kalabalık ve evinde misafir ağırlamayı seven ailelerdenseniz odalı konteyner evler sizin için daha uygun olacaktır. Odalar aynı anda birden fazla ihtiyaca cevap verebilmektedir. Bir odada otururken diğerinde kıyafet değiştirmek, uyumak vb. için alana sahip olmuş olursunuz.

Konteyner ev nereye konumlandırılmalı, alt yapısı nasıl oluşturulmalıdır?

Konteyner evler çelik ve PWC alaşımından imal edilirler. Bu tarz evlere özel bir yalıtım yapılmadığında veya çatısız olarak kullanıldığında yazın yanmanıza, kışın donmanıza neden olacaktır. Aşırı sıcak/soğuk bölgelerdeyseniz kullanacağınız konteyner evinize fazladan yalıtım ve çatı yapmanız gerekir. Mutfak, wc ve duşların gider borularını da yerleşim esnasında dikkate alıp gerekli çukurları açmayı unutmayın.

Konteyner evlerde özellikle sıcak yaz günlerinde rahat nefes almanızı ve serinlemenizi sağlayan en önemli şey pencerelerden esen rüzgardır. Konteynerin rüzgar alabilecek bir noktaya konumlandırılması önemlidir. Konteyner evin yönüne dair fazla seçeneğiniz yoksa standart üretilen çoğu konteyner evin pencerelerinin yerlerinin değiştirilebileceğini de ekleyelim. Evinizin konumunu ayarlayamasanız bile pencerelerin konumunu ayarlayabilirsiniz.

Konteyner evi basitçe toprak üzerine veya altına beton dökerek bu beton üzerine yerleştirebilirsiniz. Başka bir seçenek ise kaldırım taşı şeklinde büyük iki taş üzerine yerleştirmektir. Bu taşları nalburlardan kolayca temin edilebilirsiniz. Bu üç yöntemin birbirlerine karşı üstünlüklerinden biraz bahsedelim;  Öncelikle doğrudan toprak üzerine koymak masrafsız ve en kolayı gibi görünür. Toprakta zaman zaman yaşanabilecek çökmeler evin dengesini bozabilir. Konteynerin altına beton dökülmesi hem evin tabanının sağlam, düzgün ve kuru bir zeminde olmasını sağlar hem de kapı önünde oturulabilecek ve kullanılabilecek bir alan oluşturmanıza imkan verir. Beton diğer seçeneklere göre daha maliyetlidir. Bunun yanı sıra acemice dökülen betonlarda çatlaklar oluşabilmektedir. Bu çatlaklarda ilerleyen zamanlarda yarılmalar da olabilmektedir. Konteyneri yerden biraz yükseğe, iki taş üzerine oturtmanın dezavantajı ise konteynerin altını mesken tutabilecek davetsiz misafirlerin olabileceği ihtimalidir. Bunun dışında pratik ve ucuzdur.

Konteyner evin dekorasyonu ve eşya seçimi

Konteyner evlerin küçük iç hacmi eşya konusunda seçici olmayı gerektirir. İhtiyaçlarınıza uygun asgari sayıda ve küçük boyutlardaki portatif eşyalar daha fazla yaşam alanı kazandırır. Az eşya kullanımı havasızlıktan kaynaklanabilecek sorunları da azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Konteyner evlerin iç duvarları çivi çakmaya ve yük bindirmeye uygun değildir. Duvara monte edilen eşya seçiminden uzak durmalısınız. Kapı arkası askılık veya silikon vb. malzemeler ile yapıştırılabilen eşyaları ağırlığını abartmadığınız sürece kullanılabilirsiniz.

Tül ve perde kullanımı sosyal yaşantımızın bir parçasıdır. Bunun yanı sıra gündüz güneş, gece de aydınlatma ışıklarından korunma sağlar. Konteyner evinizin pencerelerine korniş takabilirsiniz. Seçtiğiniz tül-perdenin çok hafif ve kısa olmasına dikkat etmeyi unutmayın.

Özellikle doğada konumlandırılmış bir konteyner evdeyseniz kapı ve pencerelere sineklik takmayı da ihmal etmeyin. Sineklik takmak dışarıdan gelebilecek arı, sinek gibi canlıların vereceği rahatsızlığı önleyecektir. Kapı sinekliği bazen göz ardı edilse de havalandırma veya aydınlık sağlanması için kapının sürekli açık kalması gerektiği unutulmamalıdır. Bu gibi durumlarda kapıdaki sineklik, sineklerin yanı sıra siz fark etmeksizin eve girebilecek bazı küçük canlıları da engelleyecektir.

Konteyner evlerin ısıtılması ve soba kullanımı

Yalıtım dahi olsa ısıtma olmaksızın kışın soğuk günlerinde konteyner evde kalmak pek mümkün değildir. Eğer bulunduğunuz alanda elektrik veya doğalgaz altyapısı varsa buna bağlı ısıtma seçeneklerini kullanılabilirsiniz. Bunların olmadığı durumlarda ise soba bir zorunluluk olarak karşınıza çıkacaktır.

Konteyner evlerde soba bacası olmadığından metal makası gibi bir aletle bacanın çekeceği en iyi noktaya göre baca yerini ayarlamak gerekir. Baca için açılan delik ile baca borusu arasında oluşabilecek milimetrik boşlukların özellikle yazın ince sivrisineklere davetiye çıkarabilir. Bunları yanmaz köpük veya uygun bir malzeme ile kapatmanızda fayda var.

Konteynerlerin iç hacimleri oldukça küçük olduğundan sobada yakacağınız az bir malzeme ile ısınabilirsiniz. Sobanın aşırı yakılmasının PVC olan iç kaplamayı eritme ihtimali vardır. Sobanın konteyner içindeki yerinin ve yakılma derecesinin iyi ayarlanması gerekir. Soba konteynerin duvarı ile yakın bir konumda ise, soba ile duvar arasına ısıyı kesen bir izolasyon levhası koyabilirsiniz.

Güvenlik ve Yangın Riski

Güvenlik açısından müstakil bir ev ile konteyner ev arasında çok fazla farklılık yoktur. Konteynerin duvarları kolayca kırılmaya veya delinmeye müsait bir yapıda değildir. Özel bir ekipman olmadığı sürece bu duvarlardan içeri girilmesi pek de mümkün değildir. Pencerelerinizi sıkıca kapatıp, kapınızı kilitlediğinizde dış tehlikelere karşı da güvende oluyorsunuz.

Konteyner evlerde çıkabilecek yangın ihtimaline karşılık elinizin altında küçük bir yangın söndürme tüpünün ve/veya keser türü bir aletin (gerekirse camları kırmak için) olmasında fayda vardır.  Yangın durumunda PVC iç kaplamada oluşabilecek erimeler pencereleri veya kapıyı açılamaz hale getirebilir. Bu riske karşı pencereye parmaklık takılmasının yangın anında camları kırıp dışarı çıkmanızı engelleyebileceğini unutmamalısınız.

Tuvalet ve Banyo

Bazı konteyner evler içinde tuvalet dahil olarak gelir. Konteynerlerde alanın küçüklüğü nedeniyle tuvalet içermeyen evlerin sayısı da oldukça fazladır. Bunun için bir de duş/wc konteyneri alabileceğiniz gibi isteğinize göre haricen de yaptırabilirsiniz.

Tuvaletinizi koku vb. gibi nedenlerden dolayı konteynerden mesafeli yapayı tercih edebilirsiniz. Bu mantıklı gibi görünse de özellikle hava karardıktan sonra uzaktaki tuvalete gitme fikri ürkütücü olabilir. Bu nedenle temel bir ihtiyacı karşılayacak olan tuvaletin konteynerin bitişiğine/çok yakınına yapılması en doğrusudur.

Bizler wc ve temizlik konusunda hassas bir toplumuz. Bu alanda su/lavabo hatta duş alanı ayrılması, tuvaletin pencereli ve üstü kapalı/çatılı yapılmasını tercih ederiz. Penceresiz bir wc, kapısı kapandığında zifiri karanlık olacaktır. Üstü kapatılmadığı takdirde ise yağmur, kar, rüzgâr gibi hava olaylarıyla baş etmeyi gerektirecektir. Üstü kapalı bir wc dışarıdan girebilecek davetsiz misafirlere karşı da emniyet sağlayacaktır.

Enerji ve Su

Enerji şebekesine yakın konumda olduğunuzda normal evlerde olduğu gibi gerekli donanımı sağlayarak elektrikten faydalanabilirsiniz. Konteyner eviniz elektrik donanımı ile geldiyse sadece gerekli bağlantıları yapmanız yeterli olacaktır. Bir enerji şebekesine yakın değilseniz güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir bir enerji kaynağı veya jeneratör kullanabilirsiniz. Bu iki sistemden hangisinin tercih edileceğine karar verirken ihtiyaç ve maliyet hesaplaması yapmanızda fayda var. Sadece ışıktan faydalanmak istiyorsanız küçük ve her bütçeye uygun güneş enerji panelleri yeterli olacaktır. TV, buzdolabı gibi elektronik aletleri çalıştırmak için ise kapsamlı ve maliyeti nispeten yüksek olan enerji sistemleri kurmanız gerekebilir.

Su şebekesinden faydalanılamadığı durumlarda ise ya kuyu açılması ya da taşıma su kullanılması gerekir. Bahçe sulama veya daha kapsamlı su ihtiyacı içeren işler için taşıma suyu yetersiz kalacaktır. Kuyu açmak ve bir depo almak bu tür durumlarda daha mantıklı olacaktır. Açılan kuyudan su basmak için ise jeneratör veya tulumba gibi bir ekipmana ihtiyaç duyulabileceğini de son bir not olarak yazalım.

 

Karavan Almadan Önce Sorulması Gereken Sorular

 

İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

SON EKLENENLER

Recent Comments