29 Kasım 2023
No menu items!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaOutdoorOutdoor Ürün & EkipmanlarKamp Yaparken Doğada Hafifleyin!

Kamp Yaparken Doğada Hafifleyin!

Biz doğaseverlerin olmazsa olmazı kamplar bizleri şehir hayatından uzaklaştırıp yeşil ve mavinin her tonu ile buluşmaya davet ediyor. Doğa ile yaşayacağımız bu deneyimimizde malzemeye çok fazla odaklanınca doğada olmanın asıl amacından uzaklaşmış oluyoruz.

Biz doğaseverlerin olmazsa olmazı kamp, bizleri şehir hayatından uzaklaştırıp yeşil ve mavinin her tonu ile buluşmaya davet ediyor. Doğa ile yaşayacağımız bu deneyimimizde malzemeye çok fazla odaklanınca doğada olmanın asıl amacından uzaklaşmış oluyoruz. Doğada Hafifleyin!

Kafamızdakilerden uzaklaşıp hafiflerken taşıdıklarımızla ağırlaşmamalıyız.   O yüzden de ilk olarak kafamızdan “bu malzemeye de ihtiyacım olabilir, bulunsun” fikrini çıkararak işe başlayım.

Kamp Yaparken Hafifleyin
Kamp Yaparken Hafifleyin

Çantamızdan neler çıkaracağımıza geçmeden önce kamp etkinliğinden kısaca bi bahsedelim. Kamp aktivitesi içeriği geniş bir alandır. Ormanda ve kumsalda kurulan bir çadırdan tutun da karavancılığa kadar, doğa yürüyüşleri ve tırmanışların ardından kurulan çadır da kamp aktivitesini kapsıyor. Hepsinin farklı farklı ekipman ihtiyaçları var. Karavanda kullanılan eşyaları daha hafif malzemeden seçebileceğimiz gibi tırmanış ve yürüyüş içeren doğa kamplarında küçük bir yedek eşya bile yük olacaktır. O yüzden bu yazımızda biraz daha teknik olan kamplara değineceğiz. Teknik kamplar içerisinde fiziksel bir efor ve doğadaki zorluklar ile mücadele vardır. O yüzden de kullanacağımız eşya ve ekipmanlar ihtiyaçlarımızı karşılayacak en kompakt, en hafif ve en teknik olanlardan seçilmelidir.

Öncelikle sırt çantamıza ihtiyacımız olacak eşya ve malzemeleri koyarak başlayalım. Çantamız kamp ve yürüyüş aktivitemiz boyunca bize eşlik edecek. Bu süreçte neleri sıklıkla kullandık nelere hiç dokunmadık not alalım. Daha sonra bu tecrübemizden faydalanacağız. Çantamızı hazırlarken ihtiyacımız olanları not alalım ki daha sonra unutmuş olmayalım. Malzeme listemizi oluştururken vakit geçireceğimiz süre, bölge ve hava şartlarını dikkate alalım. Yapacağımız en büyük değişiklik ise işe yaramayan, “ya lazım olursa” diye yanımıza alacağımız ıvır zıvırdan vazgeçmek olacaktır.

Sırtımızdaki ağırlığa en çok etki eden malzemeler; çantamızın kendisi, çadırımız ve uyku tulumumuzdur. Sadece bunların seçimlerini bile hafif olanlardan yana yaparsak bize büyük bir yardımı olacaktır.

Unutmamamız gereken; Kullanacağımız hafif malzemeler yükte bizi hafifletirken pahada ağırlaştırabilir. Bu yüzden de kendi bütçemize en uygun hafif ve kaliteli ürünleri tercih etmeye dikkat edelim. Hafif ürünlerde kullanılan malzemeler hafifledikçe yapıları bakımından daha dikkatli ve özenli kullanım gerektirir ve daha çabuk yıpranır. Tavsiyemiz hafiflemeye önce çadırınızdan ve tulumunuzdan başlayın. Daha sonra da bunlara uygun çanta ile devam edin.

Öncelikle sırt çantaları için ağırlık standartlarına bir göz atalım;

Gıda ve su ihtiyacını çıkardığımız zaman taşıdığımız çantanın toplam ağırlığı 4,5 kilogramın altındaysa ultra hafif, 9 ila 4,5 kilogram arasındaysa hafif, 9 ila 13 kilogram arasında ise geleneksel,  13 kilogram ve üstündeyse ağır kategorisindedir.

Ve günlük çanta hacmi ihtiyacı;

1-3 gecelik kamplar için 30-50Lt, 3-5 gecelik kamplar için 50-80Lt, 5 geceden daha fazla kamplar için 70(+)Lt’dir.

Çantamızdan sonra bize gerekecek en önemli ekipman konaklama ihtiyacımızı karşılayacak çadırımızdır. Çadır dünyadaki en yaygın kamp malzemesidir. Eskiden kazıklara ip gerdirerek ayakta tutmaya çalıştığımız çadırlar artık günümüzde tek ve kolay kurulan iskeleti sayesinde kazıksız ayakta durabilen hafif malzemeli çadırlardır. Eski çadırlar bize çok fazla yük olacaktır.

Kamp Çadırı
Kamp Çadırı

Doğa yürüyüşleri ve tırmanışlarında ultra-hafif çadırlar uygunken kamp alanları için daha ağır ve farklı detaylara sahip çadırlar tercih edilebilir.

Çadırlar genel olarak 3 Mevsim ve 4 Mevsim olarak sınıflandırılır. 3 Mevsim çadırlar genelde ağır kış şartları dışında kullanılır ve en fazla tercih edilen hafif çadır tipleridir. Ilıman hava şartları için uygundurlar. Çift tente sistemine sahip bu çadırlarda gözenekli kumaştan pencereler bulunur ve hava sirkülasyonu sağlar. Yağışlara dayanıklı olabilir ama ağır hava şartlarına karşı dayanıksızdırlar. 4 Mevsim çadırlar daha dayanıklı yapıya sahiptirler. Kış aylarının kar yağışlarına ve sert rüzgarlarına karşı olduğu kadar yüksek rakımlara da uygundurlar. Diğer çadırlara oranla daha ağır ve sağlam malzemelerden yapılmış ve pol (poller çadırın ayakta durmasına yarayan iskeletlerdir ) sayıları daha fazladır. Karlı havalarda kar yağılarının tepede toplanmasını engelleyen yuvarlak yapılı kubbe tasarımları vardır. Ağır kış ve doğa şartlarında tercih edilmelidir.

Bunun yanında geleneksel kamplarda kaç kişilik çadır kullanacağınıza konforunuz karar verirken teknik kamplarda bu unsur ihtiyacınız kadar olmalıdır.

Yeni aldığınız çadırınızı kampa gitmeden önce mutlaka evde kurup bir deneyin, eksik bir parça olmadığından mutlaka emin olun ve çadırınızı gün batmadan kurmuş olun.

Kamp Matı
Kamp Matı

Çadırdan sonra uyku ihtiyacımız için en pratik ve hafif uyku tulumlarını unutmayalım. Ne kadar pratik ve hafif bir kamp deneyimi yaşarsak o kadar keyifli olur. Bu yüzden de evden kampa koca koca yastıklar ve yorgan taşımak pek de mantıklı değil.

Yine de uyku tulumu en önemli kamp malzemesi yatırımlarından biri. Uyku tulumlarının fiyatları da derecelerine ve malzemelerine göre değişiklik göstermekte. Yatırımınızı yapmışken ufak ve hafif onlarından tercih etmeye çalışın. Çadırlarda olduğu gibi, uyku tulumları da farklı ağırlık ve farklı sıcaklıklar için üretilirler. Bu sebeple yapacağınız aktivite türü ve mevsim şartları uyku tulumu seçimimizde önemlidir.

Klasik kamp uyku tulumları içinde dönebileceğiniz daha geniş tulumlardır. Trekking uyku tulumları daha dar ve daha hafif olarak üretilir ve doğa yürüyüşü, tırmanış gibi aktiviteler için daha uygundur. Eğer hem kamp hem doğa yürüyüşü yapıyorsanız “Trekking” & “Backpacking” Uyku Tulumlarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Uyku tulumlarında genellikle  “konfor sıcaklık” , “limit sıcaklık” ve “ekstrem sıcaklık”  dereceleri yer alır. Bunları dikkate alarak karar vermeliyiz.

Bu belirtilen derece aralıkları konforlu bir uyku çekeceğimiz anlamına gelmez. Örneğin “-5 – 15” derece yazan bir tulumda -5 derecede soğukta üşüyebilirsiniz ama soğuktan öldürmeyecek kadar da korur. Yani -5’lik bir yere gideceğimizde alt sınırı -5 dereceden düşük olan bir tulumu tercih etmeliyiz.

Yine de tavsiyemiz beklenen hava şartlarından daha soğuk şartlar için bir uyku tulumunu olacaktır. Eğer hava şartları beklentimizden sıcak olursa uyku tulumunun fermuarını açarak bunu telafi edebilirsiniz.

Bununla birlikte -5’lik bir uyku tulumu ile ne kadar üşüyüp üşümeyeceğiniz aynı zamanda çadırımızın yalıtımına ve giymiş olduğumuz kıyafetlere de bağlı değişir.

Kampımız klasik kampın dışında teknik bir kamp olacaksa giyim konusunda da malzemeler gibi hafif ve ihtiyacımızı görecek kıyafetler seçmeliyiz. Unutmamalıyız ki yedek aldığımız her kıyafet bize ağırlık yapacaktır. Mümkünse yedek almamalı, imkan ve koşullar çerçevesinde kıyafetlerimizi (tişört ve çorap gibi) yıkayıp kullanmalıyız. Mevsim şartlarını dikkate alarak seçimler yapmalıyız.  Yağmurlu havalarda 3L (3 katman) ağır ceketler yerine, çok daha hafif ve az yer kaplayan alternatiflerini tercih etmeliyiz.

Tüm bunların yanı sıra hafifliğe etki eden diğer bir konu da gıdadır.

Kamp Ocağı
Kamp Ocağı

Öncelikle az hacimli besin değeri yüksek gıdalar seçmeliyiz. Kamp alanına ulaşım durumu, imkanlar ve kişi sayısı götüreceğimiz kamp mutfak malzemelerini etkileyecektir. Yurtdışında toz gıdalar bulunabilirken ülkemizde genellikle yarı pişmiş gıdalar bulunuyor.  Kamp alnına uzun bir yürüyüşten sonra varacaksak, hafif bir kamp ocağı ve hem ısıtma hem de içinden yemek için kullanılmak üzere hafif bir tava götürmek mantıklı olur. Bunun yanından plastik sofra setleri ( çatal, bıçak vs) temel ihtiyaçlarımızı karşılayacaktır. Propan ve bütan karışımlı gazın sıkıştırıldığı kartuş ve ocak üniteleri kullanımı en kolay ve hızlı çözümüdür.  Bunları yük etmek istemiyorsak rotamızı yemek temin edebileceğimiz alanlara yakın seçebiliriz. İçme suyu konusunda yapabileceğimiz çok fazla bi seçenek yok. Yine rota üzerindeki su kaynaklarını çok iyi araştırarak ve daha az su taşıyarak dengeleyebiliriz.

Amaç her ne kadar hafiflemek olsa da mutlaka yanınızda olması gerekenler arasında; kimlik, telefon, nakit ve pusula yer almalıdır.

Bunlar başlıca hafifletebileceğimiz malzeme ve alanlar olduğu gibi malzemeler konusunda daha detaylı bilgiler için sitemizi takip edebilirsiniz.

Kamp İçin Mat Seçimi

İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

SON EKLENENLER

Recent Comments