Kalp sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemine işaret eden Diyetisyen Özden Örkcü, 65 yaş üstü diyabetli her 10 kişiden yaklaşık 7’sinin kalp rahatsızlığı bulunduğu bilindiğini söyledi. Kan şekeri seviyesinin istenen aralıkta tutulmasının ve bunun için de kalp sağlığını koruyan yiyecek seçimlerinin yapılması gerektiğini kaydeden Diyetisyen Özden Örkcü’ye göre yağ seçiminde zeytinyağı ve kanola yağı tercih edilmeli. Her türlü balık ve diğer su ürünleri ile tavuk, hindi ve diğer kanatlı hayvanların derisiz beyaz eti ile tam buğday ve kepekli ekmek tüketilebilir.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Diyetisyen Özden Örkcü, kalp sağlığı ve beslenme arasındaki ilişkinin önemine işaret ederek değerlendirmede bulundu.
1.Et, Tavuk, Balık ve Kuru Baklagil Grubunda Tüketilmesi Gerekenler ve Daha Az Tercih Edilmesi Gereken Gıdalar:
En İyi Seçim:
- Her türlü balık ve diğer su ürünleri
- Tavuk hindi ve diğer kanatlı hayvanların derisiz beyaz eti
- Zeytinyağlı, kuru baklagiller yemekleri
İyi Seçim:
- Tavuk, hindi ve diğer kanatlıların siyah eti
Orta Seçim
- Etli kuru baklagiller yemekleri.
Sakınılması Gerekenler:
- Etten yapılan ürünler (sucuk, salam, sosis, kavurma vb), yağlı koyun ve sığır eti.
- Kızartılmış etler.
- Tavuk ve diğer kanatlıların derisi
2.Tahıl Grubunda Tüketilmesi Gereken ve Daha Az Tercih Edilmesi Gereken Gıdalar:
İyi Seçim
- Kepek ekmek, tam buğday unu ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği.
- Bulgur pilavı, zeytinyağlı kuru baklagiller-bulgur- sebze karışımı yemekler
- Yulaf ezmesi
- Patlamış mısır, taze kaynamış mısır
Orta Seçim
- Mercimek, soslu makarna, spagetti, mantı gibi yemekler.
Sakınılması Gerekenler:
- Yağ ve şeker içeren her türlü unlu mamuller, bisküviler, krakerler, beyaz ekmek.
3.Süt Grubunda Tüketilmesi Gereken ve Daha Az Tercih Edilmesi Gereken Gıdalar:
İyi Seçim:
- Yağı ayrılmış veya azaltılmış (light) süt, yoğurt
- Yağı ayrılmış sütten yapılan çökelek, lor ve diğer peynirler.
- Yağsız veya az yağlı sütten yapılan dondurma
- Yağsız veya az yağlı sütten yapılan sütlü tatlılar
Sakınılması Gerekenler:
- Tam yağlı süt- yoğurt
- Yağlı peynirler
- Kremadan yapılan dondurmalar
- Çikolata eklenmiş tatlılar pudingler
4.Yağ Grubunda Tüketilmesi Gereken ve Daha Az Tercih Edilmesi Gereken Gıdalar:
En İyi Seçim:
- Zeytinyağı, kanola yağı, zeytin
İyi Seçim:
- Trans yağ içermeyen yumuşak margarin, enerji değeri düşürülmüş bitkisel sterol eklenmiş özel margarin, fındık, fıstık, ceviz, yağlı tohum içi.
Orta seçim:
- Sakınılması gereken: Fıstık ezmesi (şekersiz), mayonez, soya sosu, diğer salata sosları.
Sakınılması Gereken:
- Tereyağı, iç yağı, margarin, şekerli fındık, fıstık ezmesi.
5.Meyve Grubunda Tüketilmesi Gereken Gıdalar:
Diyetisyen Özden Örkcü meyve ve sebze grubunda da en iyi seçimlerin olabileceğini belirterek meyve grubunda en iyi seçimin portakal, mandalina, greyfurt, kiraz, çilek, kivi olduğunu söyledi.
6.Sebze Grubunda Tüketilmesi Gereken Gıdalar:
En İyi Seçim
- Yeşillikler: Marul, tere, roka, maydanoz
- Lahana türleri, pırasa, karnabahar, domates, brokoli
İyi Seçim:
- Patates dışındaki diğer tüm taze sebzeler
7.Tatlı Grubunda Tüketilmesi Gereken ve Daha Az Tercih Edilmesi Gereken Gıdalar:
Orta Seçim:
- Pekmez, bal, reçel, marmelat
- Sebze ve meyveli tatlılar
Sakınılması Gerekenler:
- Çikolatalı ve tereyağı eklenmiş ağır tatlılar.
Bitki Çayları Çeşitleri ve Faydaları