Ramazan’da hangi gıda takviyesi, ne zaman alınmalı? Ramazan’da oruç tutarken, gün içinde vücudumuz için gerekli bazı mineral ve vitaminleri alamayabiliyoruz. Özellikle bağışıklığını güçlü tutmak ve bu açığı besin takviyesi ürünleriyle kapatmak isteyen pek çok kişinin aklında ise şu soru var; Hangi vitamini ne zaman almalıyım? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak bu konuda önemli uyarılarda bulundu.
Ramazan’da oruç tutan pek çok kişi vücudunda eksilen ve takviye etmek istediği vitaminleri ne zaman alacağı konusunda bir kafa karışıklığı yaşıyor. Günde birkaç vitamin alması gereken kişilerde bu daha büyük bir soru işareti yaratıyor. Uzmanlar hem Ramazan’ı daha kolay geçirmek hem de bağışıklık sistemini güçlü tutmak için bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor.
Ramazan ayı süresince normal beslenmenin dışına çıkıldığı gibi vücudun bazen bu değişime ayak uydurmakta zorlanabildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, vitamin ve mineralleri yerine koymanın her zamankinden daha önemli hale geldiğinin altını çiziyor.
“Ramazanda nasıl beslenmeliyiz? Hem oruç tutup hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün mü?” gibi sorular ile bugünlerde sıklıkta karşılaşıldığını belirten Koçak, sağlıklı beslenmenin bir bütün olduğunu ve sağlıklı beslenmek için gün içinde 50’den fazla besin ögesine ihtiyacımız olduğunu aktarıyor. Koçak, tüm besin ögelerinden dengeli bir şekilde alındığında sağlıklı beslenmenin yanı sıra bağışıklığın da desteklenmiş olacağını belirtiyor. Ramazan’da azar azar yemenin ve iyice çiğnemenin önemine de değinen Koçak, çiğ sebze, domates, salatalık gibi posası ve su içeriği yüksek yiyeceklere mutlaka sahurda yer verilmesi gerektiğini söylüyor. İftarda ise orucu hafif bir yemekle açmak gerektiğine vurgu yapan Koçak, sebze yemeklerinin hem bağırsak sağlığı hem de genel sağlık için önemli olduğunu hatırlatıyor. İftardan sonra iki küçük öğün oluşturulmasını, bu öğünlerde meyve veya yoğurt yemeye çalışılmasını, iftardan iki saat sonra hafif tempoyla yürüyüş yapmaya çalışılmasını öneriyor.
Gıda takviyesi, Ne Zaman Alınmalı? Besin takviye ürünlerinin de bu noktada kullanılabileceğinin üzerinde duran Dilara Koçak, her vitaminin etkileşim süreleri ve zamanlarının farklı olduğunu ifade ediyor. Demir eksikliği problemi yaşayan kişilerin bu minerali aç karnına alması gerektiğini hatırlatan Dilara Koçak, demir takviyesinin sahur vaktinde tüketilebileceğini söylüyor. Sahuru yapana kadar demir mineralinin bir kısmının midede emiliminin gerçekleştirileceğini belirten Dilara Koçak diğer vitaminlerin ne zaman alınması gerektiğiyle ilgili ise şu bilgileri veriyor:
“B grubu vitaminler sahur-iftar vakti fark etmeden alınabilir. B grubu vitaminlerin normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunmasının yanı sıra yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına da etkisi olduğunu unutmayın.
Ancak özellikle iftardan sonra D Vitamini ya da Omega 3 gibi yağda eriyen vitamin ve minerallerin tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Omega 3, vücudumuz tarafından üretilemeyen kaynaklardan biri ve mutlaka yeterli miktarlarda alınmalı. Omega 3, beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine katkıda bulunuyor. Bu sebeple iftardan sonra rahatlıkla alabileceğimiz Omega 3 dikkatimizi korumamıza yardımcı olabilir.
Vücudumuz için enerji üretiminde oldukça önemli bir yere sahip olan B12 vitamini, normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur, hücre bölünmesinde görev aldığı için yorgunluk ve bitkinliğin azalmasında aktif rol oynar. Beslenmemize bu sebeple B12 vitaminini eklememiz enerjimizi korumamıza yardımcı olacaktır. C Vitamini ise çocukluğumuzdan beri tüketmemiz konusunda uyarıldığımız vitamin olarak önemini hafızamıza kazıdığımız bir vitamin olsa da pek çoğumuzda eksikliği gözlemlenen bir vitamindir. Vücutta kendiliğinden üretilemediği için, C vitamini bulunduran besinleri sık tüketmek gerekir. Kısacası Ramazan’da C vitamini takviyesine ihtiyaç duymanız oldukça muhtemel. Orzaks İlaç’ın geniş ürün yelpazesinde Ramazan’ı daha kolay geçirmek ve aynı zamanda bünyesini daha güçlü tutmak isteyen kişilere alternatif pek çok besin destek ürünü mevcut.”
Cilt Bakımı: 5 Adımda Yaza Hazırlık Reçetesi