Doğada huzur içinde geçireceğiniz karavan tatilinizde fare ve benzeri kemiricilerin ziyaretine maruz kalabilir, dinlenmek isterken daha çok yorulabilirsiniz. Dolayısıyla bu istenmeyen ziyaretçilere karşı dikkatli olmalı ve basit önlemlerle kemiricilerle mücadeleye başlayabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için karavanda farelere karşı alınabilecek basit önlemlere ve fare sorunuyla başa çıkma yöntemlerine yer verdik.
Öncelikle Önlemlerden Başlayalım;
- Farelerin vücutlarındaki kemikler çok esnek olduğundan, kafalarının sığdığı her yerden geçebilen hayvanlardır. Dolayısıyla yola çıkmadan önce aracın tabanında delik var mı diye kontrol edilmeli ve farelerin geçebileceğini düşündüğünüz yerler için önlem almalısınız. Özellikle borular fareler için biçilmiş kaftan olabilir. Elbette delikleri tıkamak her zaman mümkün olmayabilir böyle durumlarda da tel örgü kullanmayı veya mümkünse riskli boruların ucunu sadece kullandığınızda açmayı deneyebilirsiniz.
- Hem iç hem de dış mekânlar için uygun, anti bakteriyel denilen temizlik sıvılarını, lastik/tekerlek, şaft ve karavanın alt kısmına püskürtebilirsiniz. Böylece farelerin, diğer farelerin işaretlediği noktaları takip etmelerini önleyebilirsiniz.
- Merdiven gibi farelerin tırmanmasını kolaylaştıracak teçhizatların olduğu pencereler ile kapınızı açık bırakmamaya özen göstermelisiniz. Karavanın havalandırması açısından bu mümkün değilse hem kapı hem de pencereler için sineklik kullanabilirsiniz.
İçeride Fare var mı, Varsa ne Yapılabilir?
Bazen kaçınılmaz olarak fareler karavanınıza girmiş olabilir. Çok küçük olduklarından sizin aklınıza hayalinize gelmeyecek yerlere saklanabilirler. Bu nedenle onları bulup dışarı atma işi sizi biraz uğraştırabilir. Tüm çabalarınıza rağmen o fare artık içerideyse neler yapılabileceğine bir göz atalım;
- Fare Var mı?
Karavana giren fareyi görmeseniz de mutlaka hissedersiniz. Kemirilmiş/delinmiş öteberi, fare pisliği, bir yerlerden gelen hışırtı/tıkırtı sesleri, hafif ama kötü ve tuhaf kokular genellikle farenin varlığına işaret eder.
Neyse ki, farelere zarar vermeden onlardan doğal yollarla kurtulmanın yolları da var.
Karavanda, kapan yerine fare kovucu ve uzaklaştırıcı önlemler almak en iyi seçenektir. Bir fareyle uğraşmaktansa fareleri karavana hiç sokmamak daha iyi olmaz mı?
- Fare Kovucu Cihazlar
Son yıllarda zehir ve kapan gibi geleneksel yöntemlerin aksine oldukça gelişmiş cihazlar ile kemiricileri ve ayrıca haşereleri de bulundukları ortamlardan uzak tutmak mümkün olabiliyor. Güneş enerjili ve elektrikli olarak satılan bu cihazlar hayvanlara zarar vermeksizin bulundukları ortamdan ayrılmalarını sağlamayı vaat ediyor.
- Fareleri Uzaklaştırmak
Fareler bazı kokulardan ve yiyeceklerden hoşlanmazlar.
Naftalin kullanabilirsiniz. Naftalin sayesinde evden uzaklaşacaklardır. Karavan içerisinde bir kaç bölgeye naftalin koymak çok etkili olacaktır. Karavanda farelerin olduğu yere soğan konulduğunda fareler kokudan rahatsız olarak o bölgeden uzaklaşırlar. Ayrıca marketlerde satılan fare spreyleri de fareyi kaçırmak için etkili olur. Yiyeceklerinizi hava almayan kaplarda ya da fare saldırısına açık olmayan yerlerde muhafaza edin. Nane yağı doğal kovucu bir özelliğe sahiptir. Kokusu, kemirgenler için o kadar ağırdır ki bu yüzden fareler bu kokuya yaklaşmayı denemez. Üzerine nane yağı dökülmüş pamukları farelerin bulunabileceği ortamlara yerleştirin. Üzerine döktüğünüz yağın miktarına bağlı olarak 5-7 günün ardından değiştirmeyi unutmayın.
Kapan kurmak ve fare zehiri gibi uygulamaları desteklememekle birlikte bunların sebep olacağı bazı sonuçlara da değinmek istiyoruz;
- Kapan Kurmak
Karavanın sıcak, korunaklı ve besin imkânı sağlaması kemirgenler için onu çok cazip hale getirir. Fareler özellikle yalıtım malzemesinin içini kendileri için uygun hale getirmeye çalışacaklardır. Dolayısıyla onları hissedip, duyabilir ama göremeyebilirsiniz. Siz ortalıkta olmadığınızda çıkarlar, siz döndüğünüzde ise kendileri için sığınak olan yalıtım bölmesinde kemirmeye devam ederler. Böyle bir durumda kapan kurmak bir çare gibi görünebilir. Fareyi kapanla yakaladıktan sonra da ya nasılsa yakalandı rehavetine kapılmamalısınız. Çünkü içeride bir fare olabileceği gibi fare ailesi de olabilir.
Kapan kullanacaksanız canlı fare yakalama kapanlarını deneyin. Fareyi canlı yakalayıp salmanıza olanak tanıyan çeşitli türlerde fare kapanları piyasada bulunmaktadır. Bu, fareyi yakalamanın daha insaflı bir yoludur. Fareleri yakaladığında, evinden en az 1,5 km uzakta bir yerde mümkünse sık ağaçlık olan bir bölgede serbest bırakarak başka yerlere gitmelerini sağlayın. Kemirgenleri öldürmek ya da ortadan kaldırmak, genelde tek başına ne sorunu çözmeye ne de farelerin uzun süre yok ortadan yok olmalarına yarar.
Hayvanlar öldürüldüğünde ya da ortadan kaldırıldıklarında, daha fazlası mevcut kaynaklardan faydalanmak için gelecektir. Aslında, fareleri öldürmek ya da ortadan kaldırmak besin stoklarında geçici bir ani yükselişe sebep olarak geri kalan kemirgenlerin çoğalmasını sağlayacaktır.
- Fare Zehiri
Zehir kullanmak da bir çözüm gibi durabilir ama zehri yiyen farenin kemirmek için girdiği yalıtımda veya saklandığı delikte ölü olarak kalması olasılığı vardır. Ayrıca zehri karavanda doğru şekilde muhafaza etmeniz gerektiğini de göz önünde bulundurmalı, özellikle çocuklu bir aileyseniz bu tür zehirlerin muhafazasına azami dikkat göstermelisiniz.
Bunun yerine; Organik bahçe ve ev ürünleri alanında uzman birçok firma, klasik fare zehirlerine göre daha çok çevre dostu olan fare kovucular üretmektedirler. Bu ürünlerin birçoğu da nane gibi farelerin hoşlanmadığı doğal içeriklerle üretilmektedir. Bu ürünler fareyi öldürmez ama uygulandıkları alanlardan fareleri uzak tutar.