Kış mevsimini çoğu zaman sevilmez. Soğukların yaklaşmasıyla birlikte gelen o karamsar hava bizleri de etkiler. Kimileri için üzücü olsa da bir gerçek var ki, bazı güzel detaylar kış aylarını daha çekilir yapıyor. Bu detaylardan birisi de tabii ki kış mevsimi güzelleştiren kış lezzetleri.
Salep
Kış aylarının en sevilen içeceklerinden biri eşsiz kokusu ve tadıyla salep oluyor. Salep, hem lezzetiyle hem de öksürük ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları iyileştirici etkisiyle öne çıkıyor. Orkidegiller familyasındaki bir bitkinin yumrularından elde ediliyor. Bu bitki ülkemizde Muğla, Kahramanmaraş, Milas, Antalya, Van, Kastamonu, Safranbolu ve Isparta’da yetişiyor. Özellikle de Burdur’un Bucak ilçesinde yetişenler lezzetleriyle öne çıkıyor. Genelde üzerine tarçın dökerek şifa oranını artırdığımız salep, son yıllarda hazır paket halinde marketlerde de satılıyor. Ama bakır kazanlarda kaynatılan salebi içmenin keyfi bir başka. Gerçek salep içmek isteyenler rotalarını İstanbul Yeniköy Kahvesi, Tarihi Bağdat Kurukahvecisi, Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi ya da Dondurmacı Ali Usta’ya çevirmeli.
Boza
Yararları saymakla bitmeyen lezzetli ve kışa özgü tatlardan bir diğeri de boza oluyor. Boza, öksürüğe iyi geliyor, zihni berraklaştırıyor ve probiyotik işlevi görüyor. Her ne kadar İstanbul’daki Vefa Bozacısı ile anılsa da aslında memleketi Bilecik. Şehirdeki Soydan Boza’da satılan bozalar oldukça lezzetli. Öyle ki, bir kez tadana yeniden Bilecek otobüs bileti aldırıyor. Lezzetli bir boza içmek isteyenler Eskişehir’de Karakedi Bozacısı’nı, Adapazarı’nda Alikoka Bozası’nı, İzmir’de Şemikler Bozacısı’nı, Manisa’da Çınar Boza’yı ve Isparta’da Günnaz Boza’yı tercih edebilir.
Turşu
Yemeklerin en lezzetli eşlikçilerinden biridir. Turşu aslında zamansız bir yiyecek olsa da kışın yemek ayrı bir keyifli oluyor. Bağışıklığı güçlendiren hatta uzmanlar tarafından kas kramplarına ve kansere iyi geldiği söylenen turşunun farklı çeşitleri farklı şehirlerimizde popüler. Ülkemizin en lezzetli turşularını bulabileceğin bazı turşucular ise şöyle; İstanbul’daki Asri Turşucu, İzmir’deki Hasan Amca, Ankara’daki Hüsmen Ağa Turşucusu, Ordu’daki Vonalı Celal ve Adana’daki İçenbilirHacı’nın Şalgamı.
Kestane
Seyyar satıcılarda satılan en lezzetli yiyeceklerden kestane, evlerde de fırınlanarak ya da haşlanarak hazırlanıyor. Kestane; magnezyum, fosfor, kalsiyum, potasyum, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip. Kış aylarındaki yorgunluğun üstesinden gelmek için de birebir. Doğu Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen kestanelerin en lezzetlileri nemli iklimsel koşulları sayesinde Aydın’da yetişiyor.
Sıcak çikolata
Kış soğuklarında içimizi ısıtan sıcak çikolata, büyük küçük herkesin çok sevdiği bir içecek. Hele ki kış tatili yörelerinde ve kayak otelleri pistlerinde tüm gün keyifli vakit geçirip eğlendikten sonra sıcak çikolata içmenin keyfi bambaşka oluyor. Sıcak çikolatanın geçmişi yaklaşık 2000 sene öncesine dayanıyor. Lezzetli bir içecek olmasının yanı sıra sağlığa yararları da bulunuyor. Sıcak çikolatanın yüksek oranda antioksidan içermesiyle kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği söyleniyor. İstanbul’da Rumeli Çikolatacısı, Aşşk Kahve, J’adore Chocolatier gibi yerlerde tadına doyum olmaz sıcak çikolatalar içebilirsiniz.
Kabak tatlısı
Kış denildiğinde akla gelen tatlılardan biri şüphesiz kabak tatlısı oluyor. Havaların soğumasıyla birlikte pazarların en popüler ürününe dönüşen bal kabağıyla yapılan kabak tatlısının birbirinden farklı yorumu var. Ancak Antalya, Hatay ve Aydın gibi havanın daha sıcak olduğu illerde yapılan hali en lezzetlisi oluyor. Bu şehirlerin ünlü tarifine göre bal kabakları üzerine şeker dökülerek 24 saat bekletiliyor. Sonrasında tahin-ceviz ikilisiyle servis ediliyor. Bu tatlı gerçekten öyle keyifli ki sırf yerinde deneyimlemek için Antalya uçak bileti alanlar var.
Ayva tatlısı
Türkiye’nin ayva ihtiyacının %70’ini karşılayan Geyve’de üretilen ayvalardan her kış evlerde ya da restoranlarda ayva tatlısı yapılıyor ve bu tatlı, kabak tatlısının en büyük rakibi oluyor. Ayvaların şekerli suda pişirilmesiyle ve çekirdeklerindeki pigmentle renklendirilmesiyle yapılan ayva tatlısı, genelde kaymakla servis ediliyor. Çokça şehirde yapılan bu tatlının en lezzetli yorumlarından biri Bursa’da. Çünkü ayva tatlısı bir saray yemeği ve en güzel tarifin Bursa’da olmasında şehrin uzun yıllar Osmanlı Devleti’nin başkenti olmasının etkisi büyük.
Bu içinizi ısıtan, bağışıklığımızı güçlendiren lezzetleri yerinde deneyimlemek isterseniz size tavsiyemiz rotalarında keşfedin. Seyahat sitesi Enuygun ile minik bir keşfe de çıkabilirsiniz.