Çam iğnesi çayı , önemli miktarda C vitamini içeriyor (limondan beş kat daha fazla). Canlandırıcı özelliğe sahiptir ve özellikle astım, bronşit gibi hastalıklarda, akciğer hastalıklarında, müzmin öksürüklerde, balgam söktürmede ve nefes açmada tavsiye ediliyor. Ayrıca yaraları iyileştirme ve romatizmal rahatsızlıklara karşı da kullanılıyor.
Doğada ve kampta;
Çam iğnesi çayı, orman kamplarında en çok demlenen çaylardan birisidir. Belgesellerde de rastlarsınız. Genellikle Şubat ve Mart aylarında çam ağaçlarının dal uçlarındaki açık renkli kısımlarından toplayarak yapmanız gerekir. Aksi halde çok acı bir çay olabilir.
Çam iğnesi çayı sıcak suda bekletme veya kaynatma yöntemiyle demlenebilir. Asıl aroma tadına ulaşmak için, vaktiniz de varsa bir miktar suda 1-2 gün beklettikten sonra üzerine su ekleyerek yaklaşık 10-15 dakika kaynatarak içilebilir.
Bulunduğunuz bölgede ve mevsimde ardıç ve papatya varsa karışma eklediğinizde daha lezzetli bir tat elde etmek te mümkün. Kamp ateşinde çay olarak mutlaka çam iğnesi çayını deneyin deriz.
Uyarılar:
Çam iğnelerini iyice temizlediğinizden emin olun. Toplamak için daha temiz alanlar seçmeye özen gösterin. Kontamine olabilecek tüm ağaçlardan da kaçındığınızdan emin olun. Hamileyseniz veya emziriyorsanız bu çayı tüketmeyin.
Hemlock ağacı ile zehirli baldıran bitkileri arasındaki farkı da belirtelim; Hemlock ağaçları zehirli değildir. İğne yapraklı ağaçlar ve Tsuga (Pinaceae familyası) cinsinin üyeleridir. Akarsuların yakınında ve tarlalarda yetişen zehirli otsu baldıran bitkileri (örneğin baldıran otu, Conium maculatum ve Oenanthe) Apiaceae ailesinin üyeleridir. Bu nedenle, ikisi tamamen bağımsızdır ve birbirlerine hiçbir fiziksel benzerlik taşımaz. “Baldıran ağacı” olarak adlandırılmasının nedeni, bazılarının yanlışlıkla bu çam ağacının iğneleri ezildiğinde kokunun, zehirli baldıran yapraklarını ezerken elde edilen kokuyla aynı olduğunu düşünmeleridir. Ancak, var olan tek bağlantı budur.
Evde yapacağız çam iğnesi çayı tarifi:
Malzemeler:
- 1 bardak su
- Bir avuç taze yeşil iğne beyaz çam (Pinus strobus)
Yapımı:
- Suyu kaynatarak başlayın. Bunu bir su ısıtıcısı kullanarak da yapabilirsiniz.
- Çam iğnelerini temizleyin ve ardından bir bardağa koyun.
- Kaynamış suyu bardağınızdaki çam iğnelerinin üzerine dökün ve iğnelerin rengi daha “soluk” bir ton almaya başlayana kadar karıştırın.
- Çayınıza lezzet katmak için biraz limon suyu (dilediğiniz kadar) ekleyin. Ayrıca bal veya bir küp şeker de ekleyebilirsiniz.
- Çam iğnelerini çaydan çıkarmak için çatal kullanabilirsiniz. Ve ya bir süzgeç yardımıyla ayırabilirsiniz.
Daha fazla zamanınız varsa, bunu da deneyin:
- 1/2 bardak çam iğnesini ince ince doğrayın.
- Çam iğnelerini kaynar su ile birlikte tencereye ekleyin.
- Ateşi kısın ve çayı 20 dakika kaynatın (C vitamini ısıya duyarlı olduğu için daha fazla ısıtmayın).
- Ateşten alın ve en az 20 dakika veya bir gece daha demlenmeye bırakın.
- Çay kırmızımsı bir renk alacaktır.
- Servis etmek için ısıtın.
Tüyolar:
Taze çam iğnelerini seçmeye özen gösterin. Çayınız daha lezzetli ve besin değeri daha yüksek olacaktır. Çam ağaçlarının dallarının ucunda bulunan çam iğneleri daha açık renkli ve daha yeşildir. Bunlar taze olan iğnelerdir.
Çayınızı istediğiniz tatlandırıcı ile tatlandırılabilirsiniz. Bundan önce çayınızı denemenizi tavsiye ederiz. Taze, genç çam iğneleri kullanırsanız çayınız daha tatlı olur. Bu şekilde tatlandırmanıza gerek kalmayabilir.
Demlenme süresi yapacağınız tarife göre yaklaşık 5 dakika ile yarım saat arasında değişir. Çayınızda istediğiniz kıvamı bulmak için tadını aralıklı olarak test edin. Bu şekilde sizin için en uygun süreyi bulabilirsiniz.
Çam iğnelerinden bol bol toplayın. Artan çam iğnelerini artrit ağrısını, sinir ağrısını, kas gerginliğini ve yorgunluğu gidermek için banyonuzda da kullanabilirsiniz.
Kuru çam iğneleri de kullanılabilir. Bu nedenle, fazla miktarda çam iğnesi kaldıysa, yıl boyunca gerektiğinde kullanmak için kurutabilirsiniz.