Çam ağaçlarının oldukça sempatik olan meyvesi kozalak, dekorasyondan sonra mutfaklarımızda da “Kozalak Macunu” olarak karşımızda.
Kozalak şurubu, kozalak reçeli de denilen kozalak macunu birçok ülkede uzun yıllardır yapılan, şifasıyla neredeyse yüzlerce yıldır fayda sağlayan bir lezzet.Çam ağaçlarının oldukça sempatik olan meyvesi kozalak, dekorasyondan sonra mutfaklarımızda da “Kozalak Macunu” olarak karşımızda.
Kozalak şurubu, kozalak reçeli de denilen kozalak macunu birçok ülkede uzun yıllardır yapılan, şifasıyla neredeyse yüzlerce yıldır fayda sağlayan bir lezzet.
Kozalak şurubunu daha önce hiç denemediyseniz hemen tanışmanızı tavsiye ederiz. Onu tanıdıkça daha çok sevecek, en kısa zamanda denemek isteyeceksiniz.
Çam kozalağı macunu, çam kozalaklarından elde edilen ve zengin içeriğe sahip olan bir maddedir. Bu macunu özellikle akciğer, kalp ve damarlar üzerinde oldukça etkilidir.
Kozalak macunu, akciğer ve damarların daha temiz bir hale gelmesini sağlar. Solunum yolu rahatsızlıklarından, sigaranın akciğer ve bronşlarda bırakmış olduğu hasarlardan tutun da tıkalı kalp damarlarına kadar çoğu şeye şifa olur.
Kozalak Reçeli Hangi Çamdan Yapılır?
Çam kozalağı reçelinin yapımı da oldukça basittir. Ancak bu reçeli yapmak için çam kozalaklarının toplandığı dönem önemlidir. Çam kozalakları mayıs ayı civarında toplanmalıdır. Toplanan çam kozalaklarının boyutlarının küçük olması da önemlidir. Çam ve köknar kozalaklarından 30- 40 adet küçük kozalak toplanır.
Çam Kozalağı Hangi Hastalığa İyi Gelir?
- Çam kozalağının içinde bulunan yağlar enfeksiyon ve soğuk algınlığını önler.
- Yeni olmaya başlayan kozalaklar gastrit ve ülser ağrılarını hafifletir.
- Mide hastalıkları tedavisinde faydası büyüktür.
- Çam kozalakları antioksidan bakımından zengindirler.
- Çam kozalakları kanı temizlemektedir.
Kozalak Macunu, Yapısı Ve İçeriği
Kozalak macunu, çam kozalağı reçinesi başta olmak üzere pek çok madde içeren zengin bir yapıya sahiptir. Zengin bir içeriğe sahip olması, kozalak macununun faydalarının fazla ve çeşitli olmasını sağlar.
Kozalak Macunu Yapımında Kullanılan Diğer İçerikler
Kozalak macunu, çam kozalağı reçinesi başta olmak üzere pek çok madde içeren zengin bir içerikte yapılabilmektedir. Kozalak macununda yer alan maddeler çam kozalağı reçinesine ilave edilerek faydası arttırılır.
Çam Kozalağı Reçinesi
Kozalak macununun ana ögesidir. Vücuda pek çok yararı bulunur.
Zencefil
Soğuk algınlığı, grip, mide bulantısı gibi rahatsızlıkları ortadan kaldırmak amacıyla kullanılabilir. Ayrıca sindirim sistemine de pek çok katkı sağlar, aşırı gaz birikiminin önüne geçer.
Zerdeçal
Zerdeçal, insan sağlığına farklı faydalar barındıran bir bitkidir. Zencefille benzer etkilere sahiptir, solunum yollarını açarak astım gibi hastalıkların hafifletilmesine yardımcı olur. Ayrıca zerdeçal, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalık yapıcı etkenlerden korur.
Ham bal
Ham bal, arı kovanlarından alınıp hiçbir işlemden geçirilmeyen bala denir. Balın hiçbir işlemden geçmemesi, fabrikasyon ballarda yer alan katkı maddelerinin ham balda yer almadığı anlamına gelir. Bu da ham balı daha sağlıklı yapar. Anti bakteriyel özelliği sayesinde immün sistemin bakterilerle savaşına katkıda bulunur, vücut direncini artırır.
Karanfil
Karanfil; enfeksiyonlarla savaşır, akciğer ve bronşları rahatlatır, hazımsızlığa iyi gelir. Akciğerleri rahatlatmada son derece etkili bir bitki olan karanfil sayesinde kozalak macunu çok daha tesirli bir hale gelir.
Uduhindi
Boğaz ağrısını hafifletir, balgam sökücü özelliğe sahiptir. Bu sayede bronşları ve solunum yollarını temizler.
Tarçın
Boğaz enfeksiyonuna ve öksürüğe iyi gelir. Kan şekerini dengeler.
Mentol
Mentol, migren ağrılarını hafifletmesinin yanı sıra aynı zamanda yüksek ateşi düşürme özelliğine de sahiptir. Nefes açar ve ferahlık verir.
Okaliptüs yağı
Burun tıkanıklıklarını ve öksürüğü azaltır. Akciğerlerde detoks yapma özelliği vardır.
Havlıcan
Havlıcan, romatizmal ağrıların yanı sıra eklem ağrılarına, solunum yolu hastalıklarına karşı son derece etkilidir.
Kozalak macununun faydaları nelerdir?
- Vücudun immün (bağışıklık) sistemi daha kuvvetli bir hale getirir. Bu sayede vücut direnci artar, bakteriyel ve diğer kaynaklı enfeksiyonlara karşı yüksek seviyede bir korunma sağlanır.
- Kozalak macunu, içeriğinde “pinen” isimli bir madde barındırır. Pinen maddesi, damarları ve bu sayede doğrudan akciğerleri temizleyerek damar tıkanıklıkları engellenmiş olur.
- Sigara kullanma veya diğer belli başlı faktörlere maruz kalma sonucunda akciğerlerde biriken katranın temizlenmesini sağlar.
- Astım, KOAH, bronşit, kronik öksürük ve nefes almada güçlük gibi solunum problemlerine karşı son derece etkilidir.
- Metabolizmayı güçlendirir. Yorgunluk, halsizlik gibi durumları ortadan kaldırır; enerji verir.
- Sinir sisteminde rahatlamayı sağlar.
- Düzenli bir şekilde kullanılması durumunda, sigara içme isteği somut bir şekilde azalabilir. Macunu düzenli bir şekilde tüketen kullanıcılardan birçoğu sigarayı bırakmış.
Macunun bilinen ve bilinmeyen daha pek çok faydası bulunur. Ancak bu faydalardan tam anlamıyla yararlanabilmek için kozalak macununu düzenli bir şekilde kullanmak son derece önemlidir. Macundan yüksek bir verimle faydalanmak için en az 45-50 günlük bir düzenli kullanım gereklidir.
Yan Etkisi
Ayrıca kozalak macununun şu ana kadar ortaya çıkan herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak içeriğindeki maddeler detaylı bir şekilde incelenmelidir. Macunun içerisinde yer alan herhangi bir maddeye karşı duyarlılığın olması durumunda, kullanıcılarda bazı alerjik reaksiyonlar ve buna bağlı klinik tablolar gelişebilir.
Kozalak macunu nasıl kullanılır?
Kozalak macunu, oldukça pratik bir kullanım imkanı sağlıyor.
Kozalak macununun faydalarından en üst seviyede yararlanmak için, sabah ve akşam birer tatlı kaşığı olmak üzere günde iki tatlı kaşığı kadar tüketilmesi yeterli olacaktır. Daha az tüketilmesi durumunda macun, gereken faydayı sağlayamayabilir. Macunun tüketiminde aşırıya kaçılmasında şu ana kadar bir sakınca görülmemiş ancak yine de dikkatli tüketmekte fayda var.
Kozalak macunu tarifimiz için sayfamızdaki “Kozalak Macunu Tarifi” başlıklı yazımıza bir göz atabilirsiniz.